Foto: LETA
Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti, ceturtdien sēdē atkārtoti spriežot par pasākumiem, kas varētu glābt pilsētas apstādījumus un īpašumus no pilsētas kanāla bebru nodarītajiem bojājumiem un mazināt viņu populāciju, noraidīja iespēju veikt dzīvnieku sterilizāciju.

Rīgas domes Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš skaidroja, ka par šo iespēju departamenta pārstāvji jau ir interesējušies, noskaidrojot, ka tas nav iespējams, jo bebriem dzimumdziedzeri atrodoties dziļi organismā un to likvidēšana nozīmētu bebra bojāeju. Turklāt tiktu atņemta tā spēja iezīmēt teritoriju, kas nozīmētu, ka tas "tiktu izraidīts no bebru sabiedrības".

"Bebrs-bezpajumtnieks," jokojot sacīja komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR).

"Nevar zināt, varbūt kastrēts bebrs grauzīs koku ar vēl lielākām dusmām," piebilda Kļaviņš.

Kļaviņš arī informēja par pašvaldības plāniem ierīkot metāla sētiņas ap kanālmalas apdraudētajiem kokiem.

Komitejas deputāti arī atbalstīja sagatavoto projektu par Mājokļu un vides departamenta 2014.gada budžeta grozījumiem, kur 50 000 eiro no departamenta ieņēmumu palielinājuma paredzēti pilsētas apstādījumu, ko nereti pabojā Rīgas kanālā mītošie bebri, uzturēšanai un atjaunošanai. Tostarp koku augtspējas uzlabošanas un aizsardzības pasākumiem kanālmalas apstādījumos plānots atvēlēt 5000 eiro.

Visus plānotos 2014.gada grozījumus ar budžeta palielinājumu Mājokļu un vides departamenta darba nodrošināšanai, kas paredz papildu līdzekļus vairāk nekā 321 000 eiro apmērā, skatīs domes budžeta komisijā un Finanšu komitejā. Galīgo lēmumu pieņems Rīgas domes sēdē.

Jau ziņots, ka domnieki jau ilgstoši lemj par pasākumiem, kas mazinātu bebru nodarīto kaitējumu pilsētas īpašumiem. Kā ziņots, bebri pēdējos gados grauž ne vien apstādījumus, bet arī kanālmalas soliņus.

Tikmēr "Live Riga" bebru klātbūtni izmanto tūristu piesaistei - mājaslapā "liveriga.com" sadaļā "Pilsētas apskate un ekskursijas" tūristi aicināti "satikt bebru Rīgā!". Sadaļā teikts, ka, "kamēr vāveres lielāko pilsētu parkos Eiropā ir ierasta parādība, Rīgā var redzēt krietni lielāku grauzēju - bebru!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!