Foto: LETA
Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības konsultatīvā padome piektdien, 8. maijā, attālinātā režīma sanāca uz pirmo sēdi, vienojoties par četrām padomes 2020. gada prioritātēm, portāls "Delfi" noskaidroja galvaspilsētas domē.

Kā vienu no pirmajiem darba uzdevumiem padome noteica nepieciešamību tuvākajā laikā izstrādāt skaidru kārtību pašvaldības uzņēmumu pārvaldībai atbilstoši OECD korporatīvās pārvaldības principiem, kas līdz nākamajai padomes sēdei 5. jūnijā ir jāsagatavo pašvaldībai.

Pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāja Iveta Zalpētere norādīja, ka padome ir aktīvi uzsākusi darbu, un pēc pirmās sēdes pašvaldība ir saņēmusi vairākus ieteikumus, kas prasa neatliekamu rīcību. "Redzu padomi kā spēcīgu partneri, lai kopīgiem spēkiem atbilstoši OECD korporatīvās pārvaldības principiem būtiski uzlabotu Rīgas pilsētai piederošo kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldību," sacīja Zalpētere.

Gandarījumu par padomes locekļu ieinteresētību dalīties pieredzē un ieteikumos, lai uzlabotu Rīgas pašvaldībai piederošo 15 uzņēmumu pārvaldību, pauda konsultatīvās padomes vadītājs Andris Grafs.

"Konsultatīvajā padomē vienojāmies par četrām prioritātēm, kurām jābūt Rīgas pilsētas pašvaldības dienaskārtībā, kā arī vienojāmies par turpmākajiem soļiem, ko sagaidām no vietvaras, pilnveidojot uzņēmumu pārvaldību," pauda Grafs.

Pirmkārt, padome veicinās jaunas pārvaldības kultūras veidošanu pilsētas uzņēmumos. Pašvaldībai ir lūgts tuvākajā laikā izstrādāt skaidru kārtību uzņēmumu pārvaldībai atbilstoši OECD korporatīvās pārvaldības principiem. Padome ir noteikusi jautājumus, kas tajā jādefinē, piemēram, par lomu, pilnvaru un atbildības sadalījumu starp pašvaldību un uzņēmumiem, mērķu noteikšanu, atskaitīšanos par rezultātiem un informācijas atklātību.

Otrkārt, konsultatīvā padome norāda, ka tuvākajā laikā jāvienojas par nosacījumiem pašvaldības iesaistei komercdarbībā, jo šā gada laikā jāpārvērtē pašvaldības līdzdalība kapitālsabiedrībās.

Tāpat ir jādefinē un praksē jānostiprina caurskatāms valdes un padomes locekļu atlases process, lai godīgā konkursā par amatiem sacenstos labākie profesionāļi.

Visbeidzot, jāstiprina pašvaldības kapacitāte īstenot efektīvu kapitālsabiedrību pārvaldību. "Jāveido spēcīga komanda, kas ar analītisku pieeju finanšu, risku pārvaldības, stratēģijas un korporatīvās pārvaldības jomā atbalstītu Rīgas domes izpilddirektoru," padomes prioritātes skaidroja Grafs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, 22. aprīlī ar Zalpēteres rīkojumu ir izveidota Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošo kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības konsultatīvā padome.

Padomei ir noteikti vairāki pamatuzdevumi. Padome izskatīs, sniegs viedokli un ieteikumus par pašvaldības izstrādātajiem stratēģisko dokumentu projektiem kapitāla daļu pārvaldības jomā. Tāpat padome sniegs priekšlikumus izpilddirektoram par vietvarai piederošo kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldību.

Par tās vadītāju iecelts Grafs, bet bez viņa padomē arī darbojas Finanšu nozares asociācijas juridiskais padomnieks Edgars Pastars, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Tāpat padomē arī strādā Ārvalstu investoru padomes pārstāvis Māris Vainovskis un Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis.

Pašvaldībā norāda, ka padome strādā sabiedriskā kārtā un par darbu tās locekļi atlīdzību nesaņems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!