Foto: DELFI
Rīgas daudzzāļu kinoteātros jau līdz šim darbinieki lielu uzmanību pievērsuši skatītāju drošībai, un to iekšējie noteikumi aizliedz apmeklētājiem ienest kinoteātrī šaujamieročus un aukstos ieročus.

Kinoteātra "Cinamon" mārketinga menedžere Ilona Cera puda vieodkli, ka jau patlaban kinoteātra "Cinamon" darbiniekiem ir tiesības neielaist zālē vai izraidīt agresīvus apmeklētājus, kas neievēro kinoteātra iekšējās kārtības noteikumus.

"Cinamon" pie ieejas zālē darbinieki var pārbaudīt aizdomīgas personas, pārbaudīt somu saturu, liegt ieeju zālē apmeklētājam ar lielām somām vai citiem aizdomīgiem priekšmetiem. Tāpat konfliktsituācijās tiek piesaistīti apsardzes darbinieki, un kinoteātris ir aprīkots ar trauksmes pogām.

"Kinoteātra "Cinamon" noteikumi aizliedz kinoteātra apmeklētājiem ienest kinoteātrī arī šaujamieročus un aukstos ieročus. Ja, protams, pie kāda no apmeklētājiem tiktu atrasts ierocis, tad kinoteātra darbinieki ir tiesīgi neielaist šo apmeklētāju zālē, kā arī izsaukt valsts policiju," sacīja Cera. Viņa piebilda, ka traģiskajai situācijai, kāda tika piedzīvota nedēļas nogalē kinoteātrī "Citadele", kinoteātrī "Cinamon" pastāvēšanas laikā līdzīga veida incidents nav pieredzēts.

"Jāsaka gan, ka kinoteātra "Cinamon" darbinieki nav tiesīgi atrasto ieroci konfiscēt, tāpēc šajā situācija apmeklētājs, visticamāk, netiktu ielaists zālē, kā arī vajadzības gadījumā tiktu pieaicināta apsardze vai izsaukta valsts policija. Tāpat kinoteātra administrācija aicina situācijās, kad seansa laikā kāds no apmeklētājiem trokšņo vai kā savādāk traucē citus, vērsties pēc palīdzības pie kinoteātra darbiniekiem, kas attiecīgi piesaistītu arī apsardzi, nevis censties risināt situāciju pašiem," uzsvēra "Cinamon" pārstāve.

Savukārt daudzzāļu kinoteātra "Multikino" mārketinga menedžere Ella Krasavceva skaidroja, ka kinoteātra darbinieki pievērš ļoti lielu uzmanību drošībai, un gadījumā, ja darbiniekiem ir aizdomas par kādu no klientiem, tad maiņas vadītajām ir tiesības paprasīt cilvēkam atvērt somiņu vai paradīt, kas atrodas zem jakas, savukārt gadījumā, ja klients atsakās, tad kinoteātra darbiniekam nav tiesību viņu piespiest, jo to var darīt tikai policija. Šādos gadījumos lēmumu par policijas palīdzības izsaukšanu pieņems apsardzes darbinieks.

Kā norādīja "Multikino" pārstāve, kinoteātri kases darbiniekiem, biļešu pārbaudes personālām un maiņas menedžeriem visu darba laiku līdzi ir trauksmes poga, kuras piespiešanas gadījumā vienas līdz divu minūšu laikā kinoteātrī ierodas apsardze.

Kinoteātra darbiniekiem un īpaši pārdevējiem, kā arī biļešu pārbaudes personālām ir uzmanīgi jānovērtē kinoteātra klienti un gadījumā, ja tiek novērota aizdomīga persona, nekavējoties par to tiek ziņots maiņas vadītājam, kurš tālāk lemj, kā atrisināt situāciju.

Kinoteātrī "Multikino" katras 20 līdz 30 minūtes darbiniekiem ir pienākums ierasties zālē un pārbaudīt, vai filmas seansa laikā zālē viss ir kārtībā, novērtējot, vai gadījumā netiek filmēts kinoseanss ar slepenu kameru, vai nav konfliktu starp apmeklētājiem, kā arī tiek novērtēts, vai zālē tiek ievērota kārtība.

Arī kinoteātra "Multikino" noteikumos atrunāts, ka apmeklētājs nedrīkst atrasties alkoholiskā vai narkotiskā reibumā, ka arī nedrīkst ienest ieročus.

"Šajā gadījumā runa nav tikai par drošību kinoteātros, bet gan drošību jebkurā publiskā vietā, kur atrodas vairāki cilvēki, kuru starpā potenciāli var izcelties konflikts. Kinoteātros tiek domāts par drošību jau šobrīd, taču diemžēl jāatzīst, ka ne vienmēr var simtprocentīgi pārliecināties par ikvienu apmeklētāju," uzsvēra Cera.

Savukārt filmu izplatīšanas un izrādīšanas kompānija SIA "Forum Cinemas" par notikušo kinoteātrī "Citadele" plašākus komentārus, kamēr policija veic izmeklēšanu, nesniedz, informēja "Forum Cinemas" korporatīvo klientu menedžere Zane Caune. Tāpat netiek atklāts, vai kinoteātrī tiks veikti kādi uzlabojumi saistībā ar apmeklētāju drošību.

Kā ziņots, sestdien Rīgā, kinoteātrī "Forum Cinemas", izcēlās konflikts starp kinoteātra apmeklētājiem - 1983.gadā dzimušo juristu Nikolaju Zikovu un 1968.gadā dzimušo bankas "Citadele" augsta līmeņa darbinieku, četru bērnu tēvu Aigaru Egli. Konflikta laikā Egle tika nošauts ar Zikova līdzpaņemto ieroci, kuru viņš nēsāja un bija iegādājies legāli. Policija Zikovu aizturēja, bet tiesa viņam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Vakar notikušajā VP sasauktajā preses brīfingā kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis sacīja, ka par slepkavību aizturētajam vīrietim bija tiesības atrasties kinoteātrī ar savu reģistrēto ieroci, taču viņš saskaņā ar likumu nedrīkstēja to izmantot.

Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 22.panta 12.daļā teikts, ka "fiziskajai personai aizliegts ar ieročiem, munīciju un speciālajiem līdzekļiem apmeklēt sabiedrībai pieejamus svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākumus publiskā vietā, izņemot gadījumu, kad to atļāvis pasākuma organizators".

Savukārt kinoteātra "Forum Cinemas" interneta mājaslapā publicētajos klientu iekšējās kārtības noteikumos teikts, ka kinoteātrī ir aizliegts ņemt līdzi aukstos ieročus un šaujamieročus.

Kā ziņots, kinoteātrī aizturētais jurists Zikovs savulaik centies panākt plašākas tiesības attiecībā uz ieroču iegādi un nēsāšanu. Piemēram, viņa mērķis bija panākt Satversmes grozījumus par iespēju brīvi iegādāties šaujamieročus, pastāstīja Zikova doktora darba vadītājs Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Valststiesību zinātņu katedrā Zenons Indrikovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!