Foto: LETA

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) telpās esošā "Rīgas koncertzāle" savu darbu turpina bez traucējumiem un komunālie pakalpojumi trešdien nav tikuši atslēgti, sacīja producents un uzņēmuma valdes loceklis Juris Millers.

Millers pastāstīja, ka trešdien LZA pārstāvji bija ieradušies lai prettiesiski pārņemtu telpas. Taču producents izsaucis policiju un visi devušies uz iecirkni rakstīt paskaidrojumus, bet komunālie pakalpojumi nav tikuši atslēgti. Tāpat Millers informēja, ka vērsies policijā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret LZA juridisko pārstāvi "Borenius Latvia" advokātu Sergeju Rudānu.

Producents pastāstīja, ka viņam ir aizdomas - strīds starp LZA un koncertzāli tiekot saasināts trešās personas interesēs. Millers atgādināja, ka iepriekš bijusi panākta vienošanās par koncertzāles darbību LZA telpās, bet akadēmija pēc tam esot noliegusi, ka šāda vienošanās panākta. Millers izteica pieļāvumu, ka LZA šādi rīkojusies tieši pēc Rudāna iniciatīvas.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka "Rīgas koncertzāle" nav atbrīvojusi telpas un atteicās parakstīt telpu nodošanas-pieņemšanas aktu, kā arī atteicās telpās ielaist LZA pārstāvjus.

LZA iepriekš paziņoja, ka no trešdienas koncertzālei tiks pārtraukti komunālie pakalpojumi. LZA uzsvera, ka ir savlaicīgi brīdinājusi "Rīgas koncertzāli" par to, dodot iespēju bijušajam nomniekam samaksāt parādu un novērst šīs nelabvēlīgās sekas. Sakarā ar nomas līguma uzteikšanu un komunālo pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanu "Rīgas koncertzālei" pašlaik nav nedz tiesiska pamata, nedz faktiskas iespējas rīkot publiskus pasākumus LZA telpās, norāda LZA, paužot gatavību slēgt īstermiņa nomas līgumus ar katru jau izsludinātā pasākuma organizētāju. Taču tas nav iespējams, kamēr koncertzāle turpina prettiesiski aizņemt telpas, paskaidro LZA.

Jau vēstīts, ka koncertzāles īpašnieks Millers aģentūrai BNS septembra otrajā nedēļā teica, ka viņa uzņēmums ir panācis principiālu vienošanos ar LZA par noregulējumu turpmākai koncertzāles darbībai. Millers paskaidroja, ka tikšanās laikā ar LZA juristiem panākta principiāla vienošanās, kas paredz, ka neviena puse neatzīs otras puses argumentus un strīds tiks risināts tiesas ceļā. Savukārt LZA paziņoja, ka šis apgalvojums ir nepatiess. LZA apsverot iespēju uz atsevišķa līguma pamata iznomāt telpas konkrētiem pasākumiem.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa augusta sākumā ierosināja lietu pret LZA par tās nosūtītās nomas līguma uzteikuma vēstules "Rīgas koncertzālei" atzīšanu par prettiesisku. Pagaidām nav noteikta lietas izskatīšana, jo tiesa atbildētājam līdz septembra pirmajai pusei noteikusi laiku paskaidrojumu sniegšanai.

Millers ir pārliecināts, ka gadījumā, ja viena puse nepiekrīt līguma laušanai, tad tas nozīmē, ka strīds ir jārisina tiesas ceļā, bet līgums līdz tam brīdim ir spēkā. Uzņēmuma "Rīgas koncertzāle" civilprasība pret LZA par teju 2000 eiro zaudējumu piedziņu nodota Krāslavas rajona tiesai. Savukārt Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa nākamā gada 25.oktobrī sāks skatīt LZA iesniegto civilprasību pret uzņēmumu "Rīgas koncertzāle" par 66 883 eiro piedziņu. Prasības pieteikums Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā saņemts 7.augustā.

LZA juridiskās palīdzības sniedzējs Rudāns iepriekš pastāstīja, ka "Rīgas koncertzāles" parāds par telpu nomu un komunālajiem pakalpojumiem no marta līdz 1.septembrim ir 58 tūkstoši eiro. Uzņēmumam tika nosūtīti trīs brīdinājumi.

"Tajos LZA piedāvāja "Rīgas koncertzālei" vienoties par pakāpenisku parāda nomaksu. Taču "Rīgas koncertzāle" tā arī nav atsākusi nomas maksas maksāšanu. Tāpat notika vairākas tikšanās starp LZA un "Rīgas koncertzāli" ar mērķi atrast abām pusēm pieņemamu risinājumu, bet "Rīgas koncertzāle" kategoriski atteicās maksāt nomas maksu, uzskatot, ka tā ir pilnībā atbrīvojama no tās sakarā ar veiktajiem ieguldījumiem," sacīja Rudāns .

Pēc viņa teiktā, LZA ir izrādījusi pretimnākšanu uzņēmumam, samazinot nomas maksu par pirmajiem 12 mēnešiem 3,5 reizes, kā arī vēlāk pēc "Rīgas koncertzāles" iesnieguma saņemšanas LZA pilnībā atbrīvoja "Rīgas koncertzāli" no pienākuma maksāt nomas maksu par četriem mēnešiem. "Kopumā šo atlaižu summa sastāda ap 88 tūkstošiem eiro. Taču "Rīgas koncertzālei" ar to bija par maz," sacīja jurists.

Rudāns iepriekš apstiprināja, ka līguma laušana nozīmē, ka "Rīgas koncertzāles" pasākumi likumīgi vairs notikt nevar un Millers nedrīkst izmantot telpas komercdarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!