Foto: LETA

Ja 16. septembrī neizdosies pārņemt Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) telpās esošo "Rīgas koncertzāli", tai tiks atslēgti komunālie pakalpojumi, otrdien pastāstīja LZA juridiskās palīdzības sniedzējs zvērināts advokāts Sergejs Rudāns.

Atbilstoši viņa teiktajam, LZA gatavojas tam, ka trešdien notiks producenta Jura Millera piederošajam uzņēmumam "Rīgas koncertzāle" iznomāto LZA telpu nodošana. Rudāns skaidroja, ka Millera uzņēmumam telpas jāatbrīvo labprātīgi līdz otrdienas beigām, taču, ja tas netiks izdarīts trešdien "Rīgas koncertzālei" tiks atslēgti komunālie pakalpojumi.

Rudāns pastāstīja, ka "nav pienākums LZA sniegt komunālos pakalpojumus, ja "Rīgas koncertzāle" nemaksā par nomu", piebilstot, ka "pat, ja "Rīgas koncertzāle" nolīgs kaut kādu apsardzi, kas neļaus mums [LZA] kā telpu īpašniekam iet iekšā - jebkurā gadījumā koncerts nevarēs notikt, jo tur nebūs ūdens, elektrības un pārējie komunālie pakalpojumi".

LZA juridiskās palīdzības sniedzējs arī atzīmēja, ka par radušos situāciju LZA pauž nožēlu. "Mēs [LZA] vēlamies, lai cilvēki mūs pareizi saprastu. Mums ir ļoti žēl. Ir producenti, ir skatītāji, kas cietīs šādas Millera kunga bezatbildīgas rīcības rezultātā. Bet mēs nevaram pieļaut tādu situāciju, ka valsts nesaņem atlīdzību par sava īpašuma lietošanu, turklāt ilgtošu laiku, " atzīmēja Rudāns.

Viņš arī skaidroja, ka, ja "Rīgas koncertzāle" paliks tajās telpās, tas nozīmē to, ka "Rīgas koncertzāle" faktiski bloķē jebkādu iespēju LZA "pa taisno" iznomāt šīs telpas producentiem, kuri šajās telpās jau ir paredzējuši pasākumus." Tāpat Rudāns atzīmēja, ka gadījumā, "ja Millera kungs pieņems tādu krasu un kardinālu pozīciju, tad atkal cietīs, gan LZA, gan citi cilvēki. Bet mēs [LZA ] tur neko nevaram darīt."

Tāpat LZA juridiskās palīdzības sniedzējs atzīmēja, ka, ņemot vērā, ka strīdu ar Milleru iepriekš nav izdevies atrisināt sarunu ceļā, LZA jau iepriekš publiski paziņojusi, ka pasākumi šajās telpās turpmāk nenotiks.

"Svētdien, 20. septembrī, izsludinātais koncertzāles "Rīga" gada jubilejas koncerts "Ivara Vīgnera Zelta dziesmas" - nenotiks," norādīja Rudāns.

Savukārt Millers pauda, ka komunālo pakalpojumu atslēgšana būtu krimināla rakstura pārkāpums, un viņš tādā gadījumā reaģēs, vēršoties pret LZA tiesībsargājošajās iestādēs.

Millers arī pauda viedokli, ka tieši Rudāna rīcības rezultātā nav izdevies nolēgt vienošanos par turpmāku sadarbību starp LZA un "Rīgas koncertzāli", par ko viņš vērsies ar iesniegumu Zvērinātu advokātu padomē.

Jau vēstīja, ka Millers septembra otrajā nedēļā teica, ka viņa uzņēmums ir panācis principiālu vienošanos ar LZA par noregulējumu turpmākai koncertzāles darbībai. Millers paskaidroja, ka otrdien notikusi tikšanās ar LZA juristiem, kuras laikā esot panākta principiāla vienošanās, kas paredz, ka neviena puse neatzīs otras puses argumentus un strīds tiks risināts tiesas ceļā. Savukārt LZA paziņoja, ka šis apgalvojums ir nepatiess. LZA apsverot iespēju uz atsevišķa līguma pamata iznomāt telpas konkrētiem pasākumiem.

Tāpat ziņots, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa augusta sākumā ierosināja lietu pret LZA par tās nosūtītās nomas līguma uzteikuma vēstules "Rīgas Koncertzālei" atzīšanu par prettiesisku. Pagaidām lieta nav nozīmēta izskatīšanai, ņemot vērā, ka tiesa atbildētājam līdz septembra pirmajai pusei noteikusi laiku paskaidrojumu sniegšanai.

Millers iepriekš informēja, ka LZA arī apvainojusi kompāniju "Rīgas koncertzāle" 246 radiatoru sekciju zādzībā, par ko koncertzāle vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts policijā ar iesniegumiem par kriminālprocesu sākšanu.

Producents ir pārliecināts, ka gadījumā, ja viena puse nepiekrīt līguma laušanai, tad tas nozīmē, ka strīds ir jārisina tiesas ceļā, bet līgums līdz tam brīdim ir spēkā.

Tāpat otrdien ziņots, ka Krāslavas rajona tiesai Millera uzņēmuma "Rīgas koncertzāle" civilprasība pret LZA par teju 2000 eiro zaudējumu piedziņu.

Savukārt pirmdien, 14.septembrī, jau rakstīts, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa nākamā gada 25. oktobrī sāks skatīt LZA celto civilprasību pret uzņēmumu "Rīgas koncertzāle" par 66 tūkstošu eiro piedziņu.

Šā gada sākumā LZA ir cēlusi prasību tiesā pret "Rīgas koncertzāli" par parāda un kavējuma procentu piedziņu 66 883 eiro apmērā.

Prasības pieteikums Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā saņemts 7. augustā.

LZA juridiskās palīdzības sniedzējs zvērināts advokāts Sergejs Rudāns iepriekš pastāstīja, ka "Rīgas Koncertzāles" parāds par telpu nomu un komunālajiem pakalpojumiem kopš šā gada marta līdz 1.septembrim ir 58 tūkstoši eiro. Uzņēmumam tika nosūtīti trīs brīdinājumi.

"Tajos LZA piedāvāja "Rīgas koncertzālei" vienoties par pakāpenisku parāda nomaksu. Taču "Rīgas koncertzāle" tā arī nav atsākusi nomas maksas maksāšanu. Tāpat notika vairākas tikšanās starp LZA un "Rīgas koncertzāli" ar mērķi atrast abām pusēm pieņemamu risinājumu, bet "Rīgas koncertzāle" kategoriski atteicās maksāt nomas maksu uzskatot, ka tā ir pilnībā atbrīvojama no tās sakarā ar veiktajiem ieguldījumiem," stāsta Rudāns.

Pēc viņa teiktā, LZA ir izrādījusi pretimnākšanu uzņēmumam, samazinot nomas maksu par pirmajiem 12 mēnešiem 3,5 reizes, kā arī vēlāk pēc "Rīgas koncertzāles" iesnieguma saņemšanas LZA pilnībā atbrīvoja "Rīgas koncertzāli" no pienākuma maksāt nomas maksu par četriem mēnešiem. "Kopumā šo atlaižu summa sastāda ap 88 tūkstošiem eiro. Taču Rīgas koncertzālei ar to bija par maz," sacīja jurists.

Rudāns iepriekš apstiprināja, ka līguma laušana nozīmē, ka "Rīgas koncertzāles" pasākumi likumīgi vairs notikt nevar un Millers nedrīkst izmantot telpas komercdarbībai. LZA juridiskās palīdzības sniedzējs iepriekš arī atzīmēja, lai arī uzņēmumam vairs nebija tiesību lietot telpas pasākumu rīkošanai, 1. septembrī plānotā izrāde tomēr ir notikusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!