Rīgas jūras līcī trešdien sākusies mīnu meklēšanas operācija "MCOPLAT 2000", kurā piedalās arī divi Latvijas Jūras spēku kuģi - mīnu traleris "Imanta" un mīnu meklētājs "Namejs".
Iecerēts, ka operācijas laikā no mīnām un munīcijas tiks attīrīta pieeja Rīgas ostai, kā arī uzlabota "Baltron" karakuģu apkalpju prasme un profesionālitāte šajā jomā.

Plānots, ka operācija norisināsies līdz 20.novembrim un tiks veikta Rīgas jūras līča dienvidu daļā uz rietumiem no jau iepriekšējās šādās operācijās attīrītā rajona.

MCOPLAT piedalīsies kuģi no Igaunijas, Beļģijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Lielbritānijas un Latvijas. Pirmo reizi šajā operācijā piedalīsies arī "Baltron" kuģi - "Saduvis" no Lietuvas, "Kalev" un "Valvas" no Igaunijas, kā arī "Imanta" un "Namejs" no Latvijas. Operācijā piedalīsies arī "Cromer" no Lielbritānijas, "Haarlem" no Dānijas un "Ven" no Zviedrijas.

"Baltron" kuģi sākotnēji trīs dienas piedalīsies "MCOPLAT 2000" pirmajā fāzē - mehāniskajā mīnu tralēšanā, bet pēc tam meklēs mīnas kopā ar citiem karakuģiem.

Gan Pirmā, gan Otrā pasaules kara laikā Baltijas jūra tika mīnēta. Nesenās mīnu iznīcināšanas operācijas Igaunijas, Latvijas un Lietuvas piekrastes ūdeņos pierādīja, ka atlikušās mīnas, kā arī citi jūrā esošie sprādzienbīstamie prieikšmeti rada reālus draudus gan zvejas, gan kara kuģiem.

Zviedri atmīnēšanas operācijas Baltijas jūrā veic kopš 1995.gada, bet Latvijā tās notikušas 1997., 1998. un 1999.gadā.

Operāciju "MCOPLAT 2000" izveidot un vadīt Latvijā Zviedrijas jūras spēkiem uzdevusi šīs valsts valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!