Foto: LETA

Politiskās partijas "KPV LV" valde nolēmusi izskatīt iespēju vērsties tiesā, ja sabiedriskā televīzija LTV liegs partijas mēra amata kandidātam dalību 28. augusta priekšvēlēšanu debatēs, portāls "Delfi" uzzināja partijā.

"Mūsu partijas pieredze pirms Saeimas vēlēšanām rāda, ka socioloģisko aptauju reitingi nedrīkst būt panaceja, lai lemtu, kam piedalīties izšķirošajās debatēs pirms vēlēšanām, it īpaši attiecībā uz dalību sabiedriskā medija debatēs. Tolaik pirms vēlēšanām partijas reitingi bija divreiz zemāki nekā vēlēšanu dienā. Arī šoreiz redzam, ka neizlēmušo īpatsvars sasniedz 1/3 aptaujāto. Tas nozīmē, ka nevienam šobrīd nav tiesību izlemt šo cilvēku vietā," norāda "KPV LV" valdes loceklis un valdes priekšsēdētāja vietnieks Ralfs Nemiro, kurš ir arī Rīgas mēra kandidāts ārkārtas vēlēšanās.

Partija aicina debašu rīkotājus rūpīgi izvērtēt priekšvēlēšanu debašu koncepciju, lai spētu nodrošināt visu rīdzinieku intereses.

"KPV LV" kategoriski iebilst pret to, ka sabiedriskais medijs, izmantojot atrunu par socioloģiskajām aptaujām, kurās piedalās ne vairāk par 1000 respondentu, mēģina ietekmēt gaidāmo vēlēšanu rezultātus.

Politiskais spēks uzskata, ka ar šādu ierobežojumu tam tiek liegts īstenot Satversmē noteiktās tiesības par visām partijām līdzvērtīgām iespējām uzrunāt vēlētājus.

Jau ziņots, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vērsīsies tiesā pret LTV mēģinājumu liegt partijām vienlīdzīgas iespējas piedalīties Rīgas domes priekšvēlēšanu debatēs.

ZZS ir saņēmusi informāciju no LTV par to, ka noslēdzošajās debatēs pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, balstoties uz LTV izstrādātu nolikumu, ZZS pārstāvis netiek aicināts. ZZS uzskata, ka tādējādi politiskajiem spēkiem netiek nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas un šo LTV lēmumu apstrīdēs tiesā.

Iepriekš LTV paziņoja, ka uz 28. augusta tiešraides debatēm tiks aicināti to sarakstu līderi, kuru pārstāvētie politiskie spēki saskaņā ar medijos publicētajiem partiju reitingiem uz 24. augustu būs pārsnieguši 4% robežu.

Vairāku publiskotu socioloģisko aptauju rezultāti liecina, ka ZZS atbilst šim nosacījumam, piemēram "Factum" aptauja liecina, ka par ZZS Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās būtu gatavi balsot 6% pilsoņu, bet "Latvijas Faktu" aptauja – 7,8%.

Tagad LTV, izvēloties noslēguma debašu dalībniekus, balstās uz pašu izstrādātu nolikumu un liedz ZZS Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu saraksta līderim Viktoram Valainim piedalīties debatēs, norādīja partiju apvienības pārstāvji. ZZS uzskata, ka šāda LTV rīcība, nepamatoti ierobežojot politisko spēku iespējas uzrunāt sabiedrību un debatēt par Rīgai aktuāliem jautājumiem, rada nevienlīdzīgas iespējas. Jau pirms Saeimas vēlēšanām bijis līdzīgs gadījums, kad tiesa uzdeva LTV mainīt lēmumu un paplašināt debašu dalībnieku loku, norādīja ZZS.

LTV programmu direktore Rita Ruduša sacīja, ka LTV pagaidām vēl nav oficiāli informējusi partijas par dalību noslēdzošajās debatēs pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām. Pagaidām vēl tiek apstrādāti vēlētāju aptauju dati un šis process noslēgsies trešdien, kad arī tiks izsūtītas oficiālas vēstules partijām.

"Attiecībā uz ZZS varu atzīt, ka ir notikusi komunikācijas kļūda. No LTV puses bija zvans šai partiju apvienībai par to, ka viņi nav uzaicināti, taču šis zvans bija LTV komunikācijas kļūda," atzina Ruduša.

Viņa piebilda, ka ZZS atsaukšanās uz 13. Saeimas vēlēšanu debašu precedentu nav korekta, jo šā gada 14. augustā stājies spēkā Administratīvās apgabaltiesas spriedums, kurā prasītāja prasība atzīta par nepamatotu un priekšvēlēšanu debašu rīkošanā LTV nav pieļāvusi pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!