Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs ir vērsies Ministru kabinetā ar lūgumu atlikt celulozes rūpnīcas projekta virzību, jo nav zināms, kā rūpnīca ietekmēs Daugavas ūdens kvalitāti.
Bojārs intervijā Latvijas Radio pirmdien norādīja, ka Rīgas domes izveidotajai komisijai celulozes rūpnīcas iespējamās ietekmes uz Daugavas ūdens kvalitāti izvērtēšanai pašlaik trūkst informācijas par celulozes rūpnīcā izmantojamajām tehnoloģijām.

Tā kā pašlaik nav iespējams noteikt, kādā veidā izmantojamās tehnoloģijas varētu ietekmēt Daugavas ūdens kvalitāti, kas tiek izmantots dzeramā ūdens iegūšanai Rīgas pilsētā, projekta virzība, viņaprāt, būtu jāatliek.

Savukārt sarunu ar potenciālajiem celulozes rūpnīcas investoriem vadītājs Marģers Krams norādīja, ka par jautājumu par iespējamo ietekmi uz Daugavas ūdens kvalitāti varētu diskutēt pēc tam, kad būs saņemts ietekmes uz vidi novērtējums. Krams norādīja, ka minētajā novērtējumā pētīs trīs celulozes tehnoloģiju variantus, no kuriem viens neparedz celulozes ražošanā izmantot hlora savienojumus.

"Pašlaik diskusijai par iespējamo rūpnīcas ietekmi uz Daugavas ūdeni nav pamatinformācijas," sacīja Krams. Viņš uzsvēra, ka arī viņa pārliecība ir tāda, ka nav pieļaujama situācija, ka celulozes rūpnīcas darbība varētu radīt problēmas lielākās Latvijas pilsētas dzeramā ūdens kvalitātei, taču tādēļ jau tiek veikta ietekmes uz vidi, tostarp uz ūdens kvalitāti, novērtējums, lai izvērtētu visas iespējamās sekas.

Pašlaik notiek celulozes projekta iespējamās ietekmes uz vidi izvērtēšana, kas noslēgsies nākamā gada beigās. Tiek prognozēts, ka jaunā celulozes rūpnīca, kura piederēs Somijas kompānijai "Metsaliitto Group", Zviedrijas kompānijai "Sodra Group" un Latvijas valstij, darbību varētu sākt 2005.gadā.

Plānotā rūpnīcas jauda būs 600 tūkstoši tonnu balinātās celulozes gadā. Celulozes rūpnīcas celtniecībā Latvijā paredzēts ieguldīt investīcijas vairāk nekā 900 miljonu eiro apjomā, un tas būs lielākais investīciju projekts Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!