Rīgas mērs Aivars Aksenoks norāda, ka pretēji domes tradīcijai šogad uz 18.novembrī darbiniekiem netiks izmaksātas prēmijas algu apmērā, jo prēmijas ir atzinība par padarīto darbu, nevis regulāra piemaksa pie algas, turklāt prēmijām būtu nepieciešami 120 000 latu, bet domei ir pieejami tikai 26 000 latu.
Mērs atklātajā vēstulē domes darbiniekiem norāda, ka darbiniekus var atalgot par labi padarītu darbu, “tāpēc jebkurā laikā, neatkarīgi no svētku dienām vai citiem blakus faktoriem, katras struktūrvienības vadītājs var rakstīt iesniegumu un lūgt prēmēt darbiniekus par īpaši labi paveiktu darbu vai izciliem darba rezultātiem”.

“Prēmija nav regulāra un pašsaprotama piemaksa pie darbinieka algas,” uzsver domes priekšsēdētājs.

Mēra vēstulē norādīts, ka “pērn novembrī, izmaksājot darbiniekiem prēmijas 100% apjomā, dome iztērēja 66 tūkstošus latu. Lai tādu pašu prēmiju izmaksātu šobrīd, nepieciešami 120 tūkstoši latu. Tas nozīmē, ka darbinieku alga gandrīz dubultojusies”, skaidro mērs.

Šobrīd no darba algas 2005.gadam paredzētās summas atlikuši 386 500 latu, savukārt novembra, decembra algu un ceturtā kvartāla prēmijām nepieciešami 360 000 latu - atlikums ir 26 tūkstoši latu.

Pēc mēra domām, neliels domes centrālā aparāta algu fonda pārpalikums norāda, ka Finanšu departaments ir pareizi aprēķinājis naudas līdzekļus. Savukārt, “ja kāds departaments droši atvēl naudu vēl arī piektajai prēmijai algas apjomā, tad visticamāk tas nozīmē, ka šajā departamentā kaut kas nav īsti kārtībā ar finanšu plānošanu,” uzskata Aksenoks.

Mērs aicina kolēģu “paturēt prātā, ka līdz šai dienai Rīgas pilsētas sociālajiem darbiniekiem, bāriņtiesas darbiniekiem un skolotājiem vispār nav prēmēšanas sistēmas. Kaut arī atalgojums šajās profesijās, neskatoties uz grūto darbu, nepieciešamo izglītību un nozīmi sabiedrībā, ir ļoti mazs. Piemēram, skolotāji saņem tikai vienreizēju prēmiju 50 latu apjomā mācību gada sākumā. Vai vispirms nebūtu jādomā par šiem cilvēkiem?”

Naudas summu, kas gada beigās atliks algas fondā, mērs uzskata par iespējamu izmaksāt kā papildus Ziemassvētku prēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!