Foto: DELFI
Lai izķertu Rīgā ieklīdušās mežacūkas, mednieki Juglā izveidos lamatas - īpašus aplokus, kuros tiks sabērta šo dzīvnieku iecienītā barība - svaiga kukurūza, informēja biedrības "Latvijas Mednieku asociācija" valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks.

"Tās būs īpašas ķertuves slēgta aploka izskatā, kur kārtīgi sabērsim graudus. Aplokam būs mehāniski vārti, kurus pēc dzīvnieku bariņa sanākšanas mednieks ar pulti aizvērs. Kukurūzas graudi ir mežacūku gardums, turklāt tie nav dabai kaitīgi - ko neapēdīs cūkas, apēdīs putni," sacīja Barviks.

Jautāts par ķertuvju izmaksu, viņš norādīja, ka izdevumi nebūšot lieli.

"Sākumā plānots izveidot vienu vai divas ķertuves Juglā, Šmerlī, jo nav jau mums tādu resursu, lai ierīkotu arī citviet. Mednieki visi strādā vai nu algotu darbu, vai nodarbojas ar savu biznesu, medības ir tikai vaļasprieks. Savukārt izmaksu būs tik daudz, lai ierīkotu sētu, mehāniskos vārtu, kā arī simboliski atlīdzinātu medniekiem, kas tur dežurēs. Aprēķinus vēl tikai veiksim, bet tas nevarētu būt vairāk kā 200 eiro," sacīja mednieks.

Viņš arī apliecināja, ka asociācija sazinājusies ar Pierīgas mednieku klubu un šajās dienās sanāks uz pirmo sēdi, lai risinātu tālākos mežacūku izķeršanas jautājumus.

Kā ziņots, mežacūkas Rīgas pilsētvidē mēģinās izķert ar lamatām, lai pēc tam tās izvestu uz pilsētai piederošiem mežiem apmēram 15 līdz 20 kilometru attālumā. Par šādu risinājumu kā piemērotāko šodien vienojās Rīgas Medību koordinācijas komisija.

Šī darba veikšanai uzrunāts Pierīgas Mednieku klubs. Sazināties ar kluba pārstāvjiem komisijas vadītājs Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) lūdza biedrības "Latvijas Mednieku asociācija" valdes priekšsēdētāju Haraldu Barviku.

Eksperti arī vienojās pilsētvidē un Pierīgā notvertās mežacūkas iezīmēt, lai pēc tam varētu izpētīt dzīvnieka uzvedības modeli.

Pēc Līgo svētkiem komisija atkārtoti varētu sanākt uz sēdi, lai spriestu, kādi dokumenti sagatavojami, lai varētu sākt dzīvnieku izķeršanu un izvešanu. Tam būs nepieciešamas Valsts meža dienesta atļaujas dzīvnieku izķeršanai un arī attiecīgs komisijas lēmums. Provizoriski pēc divām nedēļām varētu tikt sākti izķeršanas darbi.

Starp komisijas uzdevumiem būs arī zaudējumu, kurus radījuši dzīvnieki, apsekošana.

Visas ar šo jautājumu saistītās izmaksas segs Rīgas pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!