Foto: LETA
No ceturtdienas, 1. novembra, vietu skaits visās Rīgas naktspatversmēs ir palielināts līdz 621 vietai, un nepieciešamības gadījumā to var palielināt līdz 885 vietām, pavēstīja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Pēc viņas teiktā, oktobrī naktspatversmes pakalpojumus dienā izmantoja vidēji 469 personas. No šodienas līdz 1. martam patversmes darbosies no pulksten 17 līdz deviņiem.

Departaments atgādina, ka Rīgā darbojas septiņas naktspatversmes, kuras līdzfinansē Rīgas dome.

Vīriešiem un sievietēm pieejama patversme SIA "V.E.L.G.", kas atrodas Bolderājā, Esplanādes ielā 1, un biedrības "Latvijas Sarkanais krusts" patversme Gaiziņa ielā 7. Cilvēkus alkohola reibumā tās uzņem visu diennakti.

Patversmēs Pārdaugavā, Eiženijas ielā 1E, un Ziemeļu rajonā, Aptiekas ielā 1, k-5, tiek izmitinātas tikai sievietes, savukārt vīrieši var apmeklēt Rīgas patversmes nodaļu Maskavas ielā 208, "V.E.L.G." patversmes nodaļu Kartupeļu ielā 8, kā arī "Zilā Krusta" patversmi Latgales priekšpilsētā, Mazjumpravas ielā 8, kur pakalpojumu var saņemt arī vīrieši ar kustību traucējumiem.

Naktspatversmes darbojas visu diennakti, ja pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtās informācijas pulksten 8 āra gaisa temperatūra būs zemāka par -10 grādiem.

Brice atgādina, ka Katoļu ielā 57 katru darba dienu no pulksten deviņiem līdz 17 darbojas arī dienas centrs bezpajumtniekiem. Oktobrī to apmeklējuši 90 cilvēki.

Tāpat Rīgā darbojas arī četras zupas virtuves, kura ziemas periodā izsniedz līdz 650 porcijām dienā piecas reizes nedēļā. Zupas virtuvēs nav jāuzrāda dokumenti un ēdienu var baudīt uz vietas vai arī ņemt līdzi uz mājām. Oktobrī izsniegtas 12 600 porcijas.

Ēdināšanas pakalpojums mazaizsargāto personu grupām tiek sniegts sešās vietās Rīgā - Maskavas ielā 250, Zaļenieku ielā 40, Slokas ielā 33, Brīvības gatvē 399, Tvaika ielā 54/3 un Stūrmaņa ielā 25. Pakalpojums pieejams darba dienās no pulksten 10 līdz pulksten 16 un brīvdienās no pulksten 10 līdz pulksten 15.

Pēc Brices teiktā, katrā ēdiena izdales vietā vidēji dienā tiek nodrošināts līdz 285 porcijām. Silto ēdienu persona var saņemt, uzrādot personalizēto elektronisko viedkarti, kurā elektroniski ir ievadīta Rīgas Sociālā dienesta izziņa par atbilstību trūcīgas ģimenes/personas statusam, par atbilstību maznodrošinātās ģimenes/personas statusam un par ēdināšanas pakalpojuma saņemšanu.

Departaments aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un nepaiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī, bet šādās situācijās zvanīt pa ārkārtas situāciju tālruni 112 vai policijai pa tālruni 110 un neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam pa tālruni 113. Par bezpajumtnieku pulcēšanās vietām var ziņot Rīgas patversmes Mobilajai brigādei pa mobilo tālruni 27 023 550 darba dienās darba laikā.

Tāpat departaments aicina līdzcilvēkus aukstajā laikā nelietot alkoholu un apreibinošas vielas, kā arī novērtēt zemās gaisa temperatūras ietekmi uz cilvēka fizisko stāvokli un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes, departaments aicina izmantot iespēju uzturēties bezmaksas naktsmītnēs.

Interesenti var ziedot arī labā stāvoklī esošus siltos apģērbus, apavus, siltas zeķes un segas Rīgas patversmes nodaļās Maskavas ielā 208 un Katoļu ielā 57.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!