Foto: Pixabay

Pašvaldības SIA "Rīgas nami" iesniegusi sūdzību Maksātnespējas kontroles dienestā par maksātnespējas administratora Andra Daugaviņa iespējamiem pārkāpumiem MSIA "Zeus" lietā, portālu "Delfi" informēja galvaspilsētas kapitālsabiedrības pārstāve Zane Arāja.

Arāja paskaidroja, ka "Rīgas nami" ir "Zeus" lielākais kreditors 1,8 miljonu eiro apmērā. No 2012. gadā maksātnespējas procesu sākušā uzņēmuma administratora pērn 25. septembrī "Rīgas nami" saņēma atskaiti, kurā minēts, ka "ZEUS" rīcībā ir finanšu līdzekļi 433 414 eiro apmērā. Par šo naudu kreditori iepriekš nebija informēti, pauda Arāja.

Sūdzību Maksātnespējas kontroles dienestā "Rīgas nami" iesniedza, jo uzskata, ka Daugaviņš ir rupji pārkāpis Maksātnespējas likumu, šos finanšu līdzekļus izlietojot bez izmaksu saskaņošanas ar "Zeus" kreditoriem.

"Rīgas namu" valde sagaida, ka pārkāpumi ir pamats Daugaviņa atcelšanai no "Zeus" maksātnespējas procesa administrēšanas. Kapitālsabiedrība šobrīd gaida dienesta atbildi uz iesniegto sūdzību.

Vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa skata krimināllietu, kurā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu apsūdzēts bijušais "Rīgas namu" valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai Kavaca 2011. gada maijā "Rīgas namu" vārdā noslēgtais līgums ar "Zeus" atzīts kā faktiski noslēgts aizdevuma līgums, kas neatbilstoši patiesajai darījuma būtībai noformēts kā pakalpojuma līgums par valūtas kursa vadību un finanšu līdzekļu konvertāciju.

Tādā veidā apsūdzētais pārsniedzis savas pilnvaras, jo atbilstoši "Rīgas namu" statūtiem un saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" apsūdzētajam nebija tiesību "Rīgas namu" vārdā izsniegt jebkāda veida aizdevumus. Tā kā "Zeus" savas saistības atbilstoši līguma nosacījumiem neizpildīja, "Rīgas namiem" nodarīts mantisks zaudējums 1 797 610 eiro (1 263 368 latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!