Foto: DELFI

Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departaments konstatējis, ka "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) pilnā apmērā nepilda Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas līgumā paredzēto, uzzināja pašvaldībā.

RD "Vienotības" frakcijas deputāts Nils Josts informēja, ka ceturtdien RD Mājokļu un vides komitejā deputāti lems par RNP valdes atbrīvošanu no amata. Šādu pieprasījumu komitejā iesnieguši "Vienotības" un Nacionālās apvienības deputāti.

Pagaidām šāds punkts nav iekļauts komitejas sēdes darba kārtībā, taču kārtību var papildināt pirms sēdes sākuma, norādīja domes pārstāvis Viktors Smirnovs.

Departaments vēršu uzmanību uz to, ka RNP neinformē savlaicīgi dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekus par konstruktīvo elementu un inženiertehnisko iekārtu tehnisko stāvokli, lai savlaicīgi novērstu avārijas situācijas un veidotu uzkrājumus attiecīgo nepieciešamo remontdarbu veikšanai, dzīvojamo māju ikgadējie vizuālās apsekošanas akti tiek sagatavoti formāli, līdz ar to tie nesniedz priekšstatu par ēkas kopējo tehnisko stāvokli. Konstatēti gadījumi, kad viens nekustamais īpašums sastāv no vairākām ēkām, bet vizuālās apsekošanas akts ir viens, un minētā akta piezīmju daļā nav norādes par apsekoto celtni.

Tāpat RNP nepietiekami pārbauda patvaļīgu dzīvokļu pārbūvi, nenodrošina notekcauruļu remondarbus, kas koka ēkām nodara būtiskus bojājumus, nepietiekami kontrolē ūdens starpību veidošanos, netiek nodrošināta pārvaldīšanā nodoto Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonās esošo ēku un būvju uzturēšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām, netiek nodrošināta visu objektu uzskaite, kas liecina, ka visi objekti dabā netiek regulāri, vismaz vienu reizi gadā, apsekoti, ēku koplietošanas telpas ilgstoši netiek atbrīvotas no sadzīves priekšmetiem un atkritumiem.

Departaments arī norāda uz RNP darbinieku nepietiekami kompetenci un labas pārvaldības principu neievērošanu.

Jau rakstīja, ka Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka dzīvokļu īpašnieki apmaksā RNP izšķērdību, nolaidību un pat nelikumīgas darbības. Tostarp arī apmaksā fiktīvi nodarbinātus darbiniekus, biznesa pusdienas un nenotikušus remontdarbus.

Prokuratūra nolēmusi sākt kriminālprocesau saistībā ar RNP konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem, savukārt RD priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzdevus RD Audita un revīzijaspārvaldei veikt pārbaudi RNP. Atbilstoši uzdevumam, uzņēmumā tiks veikta finansiāli saimnieciskās darbības revīzija, tostarp, par veiktajiem iepirkumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!