Foto: LETA

Lai veicinātu daudzdzīvokļu namu siltināšanu, pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" varētu uzņemties kredītsaistības māju remontam iedzīvotāju vietā, ja nama iemītnieki apsaimniekotājam šādu iespēju deleģēs, pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Iedzīvotāji varētu deleģēt "Rīgas namu pārvaldniekam" pienākumu un tiesības aizņemties mājas siltināšanai, bet vēlāk kredīta maksājumi tiktu iekļauti iedzīvotāju rēķinos. ""Rīgas namu pārvaldnieks" vēl kādu noteiktu aizdevumu apjomu var pavilkt," domā Rīgas mērs.

Vienlaikus pašvaldības vadītājs norāda, ka ieguvēji būs tie, kas par namu siltināšanu izšķirsies pēc iespējas ātrāk. "Mēs runājam par 50% līdzekļu piesaistīšanu no Eiropas Savienības naudas, bet tas ir ļoti, ļoti optimistiski. Lai visus namus Rīgā nosiltinātu, tas prasīs aptuveni 900 miljonus latu. Būsim reālisti - Eiropas Savienība mums neiedos 450 miljonus latu māju siltināšanai. Tas nozīmē, ka pēc dažiem gadiem absolūtam vairumam vajadzēs pašiem samaksāt visus 100%," skaidroja Ušakovs.

Galvenā problēma, kāpēc Rīgā dzīvojamo namu siltināšana patlaban nenotiek, esot naudas trūkums. Piemēram, 602.sērijas deviņstāvu mājai ar trim kāpņutelpām un 106 dzīvokļiem siltināšanas izmaksas sasniedz 400 000 latu, no kuriem 50% varētu piesaistīt no Eiropas Savienības, taču pārējā summa būtu jāaizņemas uz aptuveni 20 gadiem.

"Tajās mājās, kurās ir daudz pensionāru, viņi nedomā par to, ka varēs ietaupīt šo naudiņu 20 gadu perspektīvā. Otra problēma, kas visu padara vēl komplicētāku, - bankas dod kredītu to atlikušo 50% izmaksu segšanai ar nosacījumu, ja "par" to nobalso 70 līdz 75% mājas iedzīvotāju, nevis 51%, kā to prasa likums. Vēl viena banku prasība ir - lai mājai maksājumu disciplīna būtu 85%. Rīgā tikai apmēram 40% māju ir pozitīva bilance, un esošajā situācijā dabūt tādu balsojumu ir praktiski "mission impossible" (neiespējamā misija)," skaidroja Ušakovs.

Mēra ieskatā, tuvāko gadu laikā vēl paveicams daudz darba, lai panāktu situāciju, ka katrā mājā ir mājas vecākais, citādi pašreiz namu pārvaldniekam komunikācija ar iedzīvotājiem notiek ļoti haotiski, jo katram ir sava vīzija par to, kas jāizdara mājā.

Jautāts par pašvaldības iespējām piedāvāt iedzīvotājiem lētākus aizdevumus, Ušakovs pauda viedokli, ka šādai iniciatīvai būtu jānāk no Valsts kases vai kā citādi iesaistot valdību, jo pašvaldībai tam vienkārši neesot līdzekļu.

"Reāli skatoties, siltināšana prasīs 10 līdz 15 gadus. Nevajag taisīt politisku kampaņošanu, solot, ka pēc diviem gadiem nosiltināsim visu Imantu un Ziepniekkalnu. Lai sasniegtu Liepājas un Valmieras sasniegto līmeni namu siltināšanā, vajadzēja astoņus līdz deviņus gadus," uzskata Rīgas mērs.

Rīgā kopumā jānosiltina vairāk nekā 6000 māju, aptuveni 4300 no tām apsaimnieko pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!