Rīgas novada slimokase (RNSK) un aptiekas ir panākušas mierizlīgumu, un aptieku pārstāvji iesnieguši tiesā pieteikumu noņemt apķīlājumu slimokases kontiem. Kā informēja RNSK preses sekretāre Egita Diure, tiesa jau esot nolēmusi noņemt kontu apķīlājumu.
Finansu ministrijas preses sekretāre Baiba Melnace informēja, ka pagaidām vēl nav noņemts RNSK līdzekļu apķīlājums gandrīz 70 000 latu apmērā, jo nav saņemta oficiāla informācija par to, ka tiesu izpildītāji būtu uzlikuši Valsts kasei pienākumu noņemt RNSK finansu apķīlājumu.

RNSK informē, ka trīs aptiekas - SIA "Mēness aptieka", SIA "Uni aptieka", SIA aptieka "Saule", balstoties uz presē izplatīto informāciju, ka RNSK 2002.gadā netiek piešķirts valsts pasūtījums, bija iesniegušas prasību tiesā pret RNSK par parāda piedziņu. Aptiekas lūdza tiesu kā prasības nodrošinājumu piemērot slimokases finansu līdzekļu un kustamās mantas apķīlāšanu 69 481,41 lata vērtībā.

RNSK nācies nekavējoties apmierināt aptieku prasību, pārskaitot apķīlāto summu, jo jebkuri līdzekļi, kas gada beigās paliek Valsts kasē, tiek noņemti no RNSK kontiem un nākamajā gadā netiek atdoti, līdz ar to nav pieejami veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai.

Laika trūkuma dēļ, jo līdz gada beigām ir palikušas četras darba dienas, bet Valsts kase pēdējos pārskaitījumus veiks 27.decembrī, slimokasei nebija iespējams likumā noteiktajā kārtībā apstrīdēt tiesas pieņemto lēmumu un iesniegt blakussūdzību, lai tiesas lēmums par finansu līdzekļu un kustamās mantas apķīlāšanu tiktu atcelts.

RNSK atgādina, ka Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra (VOVAA) joprojām RNSK nav pārskaitījusi 1 189 000 latu no 2001.gada savstarpējā līgumā paredzētās summas.

RNSK uzskata, ka "nepārvaramā vēlēšanās centralizēt veselības aprūpes budžeta līdzekļus un tikt galā ar RNSK un tās direktoru Andri Glāzīti vairāku gadu garumā likusi šīs ieceres realizētājiem pilnīgi ignorēt pacientu tiesības - finansējums valsts kompensējamām zālēm iedzīvotājiem reģionos ir daudzkārt lielāks nekā Rīgā, plānveida palīdzība Rīgā praktiski ir kļuvusi vairs tikai par maksas pakalpojumu". Šo situāciju, pēc RNSK domām, apzināti ir radījusi VOVAA, ilgstoši neadekvāti sadalot veselības aprūpes budžeta naudu kā medikamentiem, tā arī veselības aprūpes pakalpojumiem.

Kā informēja Latvijas Aptiekāru asociācijas prezidents un SIA "Mēness aptieka", SIA "Uni aptieka" un SIA aptieka "Saule" īpašnieks Guntis Belēvičs, lēmums iesniegt tiesā prasību noņemt apķīlājumu RNSK līdzekļiem ticis pieņemts, "pateicoties Glāzīša kunga pārliecināšanas spējām".

Belēvičs pārliecinājies, ka atbildīgi par šo situāciju, kad RNSK ir problēmas laikā norēķināties ar aptiekām, ir Labklājības ministrija un labklājības ministrs Andrejs Požarnovs.

RNSK nav šo naudu izšķērdējusi, bet aptiekas izsniegušas par šo naudu pacientiem zāles, skaidroja Belēvičs un piebilda, ka slimokase var izdalīt rēķiniem tikai tik daudz naudas, cik saņem no valsts. Pēc Belēviča domām, gadījumā, ja valsts nerīkosies un nenodrošinās samaksu par jau izsniegtajām zālēm, aptiekas savu taisnību varētu panākt kādā starptautiskā institūcijā.

Belēvičs minēja, ka, piemēram, Lietuvai ir saistošas starptautiskā valūtas fonda noteiktas normas par to, ka valsts nedrīkst palikt parādā privātajiem uzņēmumiem ilgāk nekā 45 dienas. Aptiekāru savienība grasoties pētīt, vai arī Latvijai nav saistošas līdzīgas normas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!