Foto: Nils Porsbols (Niels Porsbøl), Dānijas Armija

Trešdien, 27. aprīlī, Rīgā no Dānijas ostas Koges (Køge) ir ieradušies divi transportlīdzekļu pārvadāšanas kuģi, kas Latvijā nogādāja gandrīz 300 Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1.brigādes militārās un atbalsta tehnikas vienības, tajā skaitā kājnieku kaujas mašīnas "Piranha V" un kāpurķēžu kājnieku kaujas mašīnas "CV 90".

Tikmēr vakar Latvijā ieradās pirmie Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes karavīri. Veicinot atturēšanu un stiprinot NATO kolektīvo aizsardzību alianses austrumu flangā, Latvijā tiks izvietota Dānijas Karalisko bruņoto spēku bataljona līmeņa vienība – aptuveni 750 karavīri un atbilstošs apbruņojums. Dānijas bataljons tiks izvietots Ādažu bāzē, integrējoties Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā līdzīgi kā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa (eFP).

Foto: Nils Porsbols (Niels Porsbøl), Dānijas Armija

Dānijas kontingenta izvietošana Latvijā un dāņu karavīru dalība kopīgās militārās mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un citu sabiedroto valstu vienībām nodrošinās gan NATO dalībvalstu savietojamības turpmāku pilnveidošanu, gan arī augstāku gatavību reaģēšanai uz pašlaik aktuāliem drošības izaicinājumiem stratēģiskā, operacionālā un taktiskā līmenī.

Kuģu izkraušana Rīgas ostā turpināsies divas dienas - 27. un 28. aprīlī. Līdzko Dānijas militārā un atbalsta tehnika nonāk krastā, tā pakāpeniski tiek formēta nelielās kolonnās un nekavējoties dodas uz Ādažu bāzi pa iepriekš plānotiem maršrutiem.

Dānijas militārā transporta kolonnu kustība apdzīvotās vietās, tostarp Rīgā, kā arī pa valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem tiks organizēta veidā, kas pēc iespējas mazāk ietekmē ikdienas satiksmi. Militāro kolonnu pavadīšanu pa Latvijas autoceļiem nodrošina Militārā policija, Valsts policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs.

Foto: Nils Porsbols (Niels Porsbøl), Dānijas Armija
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!