Foto: F64
Rīgas Brīvostas pārvalde respektēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atzinumu, ka brīvostas ziedojumam Latvijas dalībai starptautiskajā izstāde "World Expo 2010" nav tiesiska pamata, un pagaidām naudu nepiešķirs.

Brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Silenieks (ZZS) portālam "Delfi" atzina, ka valde iepazinās ar KNAB atzinumu un to respektē, bet konkrēts lēmums par naudas piešķiršanu vai nepiešķiršanu nav pieņemts.

Valdes vadītāja Aināra Šlesera (LPP/LC) pārstāvis Ģirts Dripe portālam "Delfi" norādīja, ka KNAB atzinumā norādītā iespēja paredzēt ostas tāmē līdzekļus dalībai izstādē kā reklāmas un mārketinga pasākumiem nav viennozīmīga, jo osta īsti sevi izstādē nereklamēs. Lai neraisītu nekādas šaubas, līdzekļus pagaidām nepiešķirs.

Savukārt, ja valdība mainīs likumus, un ostai ļaus finansēt valsts dalību izstādē, tad valde varēs pie šī jautājuma atgriezties, norādīja Dripe. "Tālākai darbībai jāseko no Ekonomikas ministrijas, [kura pieļāvusi iespēju likumdošanā tomēr atļaut naudas piešķiršanu]," atzina Dripe.

Ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) pārstāvis Sandris Sabajevs portālam "Delfi" norādīja, ka Latvijas dalība "Expo" ir valdības prioritāte, un visa valdība meklē risinājumus, lai rastu finansējumu, un arī Ekonomikas ministrija kā procesa koordinators strādās, lai Latvija varētu veiksmīgi piedalīties starptautiskajā izstādē.

Galējais līdzeklis būtu naudas pieprasīšana no budžeta programmas neparedzētajiem līdzekļiem, taču ministrija cer, ka tas nenotiks, uzsvēra Sabajevs.

Jau ziņots, ka valdība otrdien nolēma mēneša laikā izstrādāt grozījumus valsts mantas izšķērdēšanas likumā, lai mainītu valsts mantas izšķērdēšanas definīciju un tādējādi juridiski ļautu Rīgas brīvostai ziedot valstij līdzekļus, kas nepieciešami Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "World Expo" Šanhajā.

Ziedojuma saņemšana no Rīgas brīvostas līdz šim bijusi klupieniem pārpilna. Vispirms ziedojuma saņemšana ilgstoši kavējās, Rīgas brīvostai nepaskaidrojot notikušā apstākļus. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols pat pauda neapmierinātību, sakot, ja brīvosta vēlētos ziedot, tad to jau būtu izdarījusi. Pēc tam brīvosta vēlējās saņemt Ģenerālprokuratūras apstiprinājumu ziedojuma izdarīšanas likumībai. Proti, vai ziedojums kā publicitātes un mārketinga pasākums atbilst terminam "infrastruktūras apsaimniekošana un attīstīšana", kas minēts Ostu likumā. Ģenerālprokuratūra deva pozitīvu atbildi, taču pretēju atzinumu vēlāk sniedza KNAB.

"World Expo 2010" notiks Ķīnas finanšu metropolē Šanhajā laikā no maija līdz oktobrim un Latvijai savs paviljons ir jāuzbūvē līdz aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!