Rīgas domes Vides komitejas vēlme Krievu salā Daugavā veidot ornitoloģisko mikroliegumu ir saistīta ar politiskiem motīviem - šādu viedokli pauda Rīgas Brīvostas pārvaldes Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Kārlis Leiškalns.
Šādu liegumu komiteja rosinās veidot, lai teritorijā konstatētās lielo ķīru ligzdošanas vietas pasargātu no plānotā ogļu pārkraušanas termināļa.

Leiškalns norādīja, ka Rīgas osta nemitīgi pakļauta politiķu kaprīzēm, kuras tā nevar pārvarēt. Viņš uzsvēra, ka Krievu salas attīstībā jau ieguldīti ievērojami līdzekļi, bet nākotnē tie varētu sasniegt desmitus miljonus latu.

"Ja politiķi tā vēlas rīkoties ar lieliem naudas līdzekļiem, tad viņiem par savu darbību būtu jāuzņemas atbildība," norādīja brīvostas pārstāvis un piebilda, ka graut ekonomiku politisku motīvu dēļ, viņaprāt, ir jocīgi.

Viņš norādīja, ka termināļus plānots veidot vietā, kur tie nevienam nevar traucēt. Turklāt šajā vietā, pēc viņa teiktā, konceptuāli iezīmēts liels dzelzceļa projekts.

"Vēlme, kas parādās, - osta ir lieka, tranzītbizness ir kaitīgs, un osta jāpārvērš par mājiņu un putnu ligzdošanas vietu," ironiski teica Leiškalns.

Kā informēja brīvostas pārstāvis, Krievu salā iezīmēta putnu ligzdošanas vieta. Viņš uzskata, ka par šo jautājumu vispirms būtu jādiskutē un jāizpēta tas arī Rīgas attīstības plāna kontekstā.

Leiškalns arī pauda viedokli, ka Vides komitejai būtu jāpievērš uzmanība citām vietām, kurās noteikti liegumi, bet nav kārtības, piemēram, Mangaļsalai.

Rīgas domes Vides komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns (LSDSP) iepriekš stāstīja, ka, ostai attīstoties, lielie ķīri meklējuši jaunu mājvietu. Patlaban Krievu sala ir vienīgā vieta Daugavā, kur tie mīt, tādēļ sala jāpasargā un nedrīkst pieļaut veidot jaunu ogļu iekraušanas vietu, uzskata komitejas vadītājs.

Politiķis plāno otrdien kopā ar Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvjiem doties uz Krievu salu, lai izpētītu situāciju, bet 25.maijā paredzēts tikties ar Vides ministrijas ornitoloģijas speciālistiem, lai pārrunātu iespēju veidot dabas liegumu teritorijā, tā nepieļaujot ogļu pārkraušanas termināļa būvniecību.

Jautājums par ornitoloģisko liegumu tiks skatīts Vides komitejas sēdē 29.maijā.

Krievu salas teritorijas attīstīšana saistīta ar plāniem pārcelt pārkraušanas operācijas no Andrejsalas, kur tiks veidots Laikmetīgās mākslas muzejs un citas sabiedriskas ēkas.

Rīgas brīvostas valde pieņēmusi lēmumu ar diviem lielākajiem stividoriem - SIA "Rīgas Centrālais termināls" un SIA "Strek" - slēgt nomas līgumu par zemi Krievu salā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!