Foto: DELFI
Jaunveidojamā Rīgas Ostas policija varētu būt Rīgas Brīvostas pārvaldnieka pārraudzībā un pati institūcija Rīgas Brīvostas finansēta, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Paredzams, ka šajā struktūrā strādās aptuveni 300 policistu, kas atradīsies nevis Iekšlietu ministrijas vai Rīgas domes, bet gan ostas pārvaldnieka pārziņā. Rīgas brīvosta būs jaunās struktūras finansētāja, jo grasās tajā ieguldīt vienu miljonu latu. Arī Ostas policistu atalgojums būs lielāks, nekā Valsts policijā un Pašvaldību policijā strādājošajiem policistiem.

"Nekā personīga" akcentē, ka Ostas policijas izveide notiek apejot valdību. "Jau piecus gadus ostas vadība cenšas panākt Ostas policijas izveidi. Tomēr līdz šim to nav atbalstījusi ne valdība, ne Saeima. Tagad situācija ir strauji mainījusies. Izvairoties no liekām diskusijām valdībā, brīvostai izdevies Saeimas deputātu dienas kārtībā iekļaut likumprojektu, kas paredz šādu struktūru izveidot," uzsver raidījums.

Tiesa, iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) pieļāvusi, ka šim jautājumam tomēr ir jābūt skatītam valdībā, jo Ostas policiju varētu iekļaut Valsts policijas sastāvā un nevis pakļaut Rīgas brīvostas pārvaldniekam, kurš tādējādi iegūtu pārlieku lielu varu. "Jebkurā gadījumā tas nosaukums sevī ietver ļoti nopietnas lietas. Un kādam varbūt ir svarīgi, ka kaut kas saucas tieši tā, ka tā ir policija, nevis, ka tā ir kāda apsardzes firma vai struktūra, kas nodrošina apsardzi," sacīja Mūrniece.

Šādu iespējamību gan noraidīja Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, kā arī Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Abi raidījumam uzsvēruši, ka no viņu puses nekāda ietekme uz Ostas policiju nebūs.

Tāpat ir pieļaujama Valsts policijas priekšnieka Valda Voina un Kārtības policijas priekšnieka Andra Dzeņa pāreja uz jauno struktūru. "Nav izslēgts, ka šī struktūra būs viņu abu nākamā darba vieta, daudz labāka atalgota. Voins nenoliedz, ka to apsver," norāda raidījums.

Vairākas policijas izveidē iesaistītās amatpersonas uzver, ka policija nepieciešama, jo to pieprasa ASV. Proti, tagad Rīgas brīvostā pārkrauj NATO militārās kravas, taču 2000 hektāru lielā teritorija ir vāji apsargāta. Ostas vadība apgalvo, ka Valsts policijas vienība "Apsardze" pieļauj kontrabandu un nepiederošu personu piekļuvi ostai. Līdz ar to ir nepieciešams nodrošināt daudz lielāku drošības līmeni, nekā līdz šim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!