Foto: PantherMedia/Scanpix
Atsevišķos Rīgas parkos vasaras plaukumā pavērusies lauku saimniecībām raksturīga ainava - piemēram, Uzvaras parkā zāle ir nopļauta un atstāta saulē kalstam, un zaļā zāliena vietā redzams pelēks siena klājums.

Pašvaldības SIA "Rīgas meži" valdes loceklis un uzņēmuma daļas "Rīgas dārzi un parki" vadītājs Uldis Zommers skaidroja, ka šovasar sezonas īpatnība esot zāles straujais augšanas ātrums, ko veicina laikapstākļi - pa dienu spīd saule, vakarā līst, un zālāji ātri vien pārvēršas pļavās. Uzņēmums vienkārši nejaudājot tik ātri visos parkos zāli nopļaut un savākt.

"Ja mēs dzīvotu laukos, varētu teikt, ka šogad ir ļoti labs siena gads," pasmaidīja Zommers, taču pilsētas parku kopējiem gan tas sagādājis darba pilnas rokas.

Pēc Zommera teiktā, Uzvaras parks tiek dalīts divās atšķirīgās kopšanas intensitātes zonās. Mazāk aktīvajā daļā zāle parasti tiek pļauta vienu reizi gadā pirms Jāņiem, taču šovasar tā pļauta jau vairākas reizes, un paredzams, ka arī jūlijā to būs nepieciešams darīt atkārtoti.

Ja zāle izaug pārāk gara, to nevar nopļaut ar parasto "raideri" - tas jādara ar traktoru un speciālu piekabi. Pēc tam zāle jāsagrābj un jāizved, taču, lai sakoptu visas platības, parku apsaimniekotājiem šovasar trūkstot jaudas. Primāri zāle tiek savākta vietās, kur tā jau ir sagrābta, tāpēc Uzvaras parks pārvērties par siena lauku, kuram jaunā zāle jau aug cauri.

Rīgas pilsētas kopējā apstādījumu teritorija ir 265 hektāri, aptuveni 75% no kopējās teritorijas ir zāliens. Zāles pļaušana izmaksā no 60 līdz 200 latu par hektāru atkarībā no tā, vai pļaušanu veic traktors vai tas tiek darīts ar trimmeri. Tā kā pieaudzis pļaušanas biežums, "Rīgas mežiem", visticamāk, nāksies lūgt papildu finansējumu no pašvaldības budžeta neparedzēto tēriņu segšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!