Foto: F64
Lai uzlabotu gaisa kvalitāti galvaspilsētā, Rīgas pašvaldība aicina zemes un namu īpašniekus savlaicīgi savākt smiltis no saviem īpašumiem piegulošajām ietvēm.

Rīgas domē portālu "Delfi" informēja, ka pretslīdes materiāla savākšana un ietvju tīrīšana ir tāds pats pienākums kā sniega tīrīšana ziemā. Smiltis no ietvēm nedrīkst slaucīt uz ielas vai zālienā.

Atbilstoši apsaimniekotāja ieskatiem, smiltis gan var savākt atkārtotai izmantošanai nākamajā ziemā vai arī izbērt sadzīves atkritumu konteineros.

Galvaspilsētā patlaban aktīvi turpinās smilšu un šķembu savākšana no pašvaldības apsaimniekotajām ietvēm un parku celiņiem, norāda domē.

Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldes (TLP) pārziņā ir vairāk nekā 400 000 kvadrātmetru pašvaldības ietvju, no kurām smiltis ir savāktas vairāk nekā 60% ietvju. Tāpat tiekot koptas arī maģistrālo ielu ietves pilsētas centrā, kur ziemā pašvaldības mobilās brigādes veica kaisīšanu ar smiltīm.

Šo ietvju sakopšanu veic pašvaldības nolīgts uzņēmums un darbi tiek veikti visu trīs zonu apmēros – gan Austrumu, gan Ziemeļu, gan arī Pārdaugavas teritorijās.

Domē atzīmē, ka TLP darbinieki veiks kvalitātes kontroli iesniegtajiem izpildes apjomiem un, ja tiks konstatēts nekvalitatīvi veikts pakalpojums, tad darbi netiks pieņemti un smilts savākšanu liks veikt atkārtoti. Plānots, ka pašvaldības ietves varētu tikt sakoptas līdz mēneša beigām.

Saskaņā ar domē pausto, pašvaldības uzņēmumam "Rīgas meži" aizvadītā ziemas sezona bija zināmā mērā izaicinājums, jo tajā pirmo reizi vispār netika izmantota sāls celiņu uzturēšanai, bet tā vietā izkaisīti vairāk nekā 400 kubikmetru granīta sīkšķembu, grants un smilts, kas pēc sniega un ledus nokušanas jāsavāc. Lai veiktu šķembiņu saslaucīšanu bez putekļu mākoņa, pirms uzkopšanas segumu esot nepieciešams samitrināt, līdz ar to ir jāsagaida līdz diena iesilst un ir pozitīva gaisa temperatūra.

"Rīgas mežu" rīcībā esot vairāki traktori, kas veic celiņu pirmreizējo slaucīšanu ar ceļu tīrāmajām birstēm, tad nāk talkā viena iekārta šķembiņu savākšanai bunkurā. Savukārt noslēgumā vietās, kur tas ir nepieciešams, nosūta ietvju uzkopšanas tehniku, kas savāc atlikušās smiltis un putekļus.

Neraugoties uz tehnikas un darba spēku trūkumu, Pārdaugavā un Rīgas vēsturiskajā centrā ir pirmreizēji sakoptas 90% teritoriju, informē domē. Savukārt apkaimju teritoriju parkos un skvēros Daugavas labajā krastā ir noslaucīti ap 60% celiņu.

Mežaparka teritorijā atsevišķus pastaigu ceļus vēl sedz ledus kārta, līdz ar to šis zonas pagaidām nekopj. Pagājuša gada pavasarī darbi tika pabeigti maija vidū.

Tāpat, lai ātrāk pabeigtu celiņu tīrīšanu pēc nākamās ziemas sezonas, plānots iegādāties vēl vienu ietvju slaukāmo mašīnu.

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) informē, ka smilšu savākšana tiek sākta līdz ar pavasara iestāšanos un norit pakāpeniski, ņemot vērā, ka naktīs vēl saglabājas negatīva temperatūra. Šobrīd kaisāmais materiāls jau savākts vairāk nekā 80% RNP apsaimniekoto adrešu. Smilšu savākšana turpināsies līdz aprīļa vidum.

RNP uzsver, ka neatbalsta lapu pūtēju izmantošanu smilšu savākšanā.

Rīgas domes Satiksmes departaments informē, ka šogad ielu tīrīšana sākta ātrāk nekā citus gadus, tomēr izaicinājumus rada zemā gaisa temperatūra naktīs, sasalušās nogulsnes tekņu zonās un neatļauta automašīnu novietošana ielu malās. Tāpat atsevišķi apsaimniekotāji smiltis no ietvēm noslaukot uz braucamās daļas.

Aizvadītajā ziemas sezonā pilsēta piegulošo teritoriju apsaimniekotājiem bez maksas nodrošināja pretslīdes kaisāmo materiālu (smilti) cietā seguma gājēju ietvju kopšanai, kopumā izsniedzot 47 tonnas smilšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!