Pēc karstām valdošās koalīcijas un opozīcijas deputātu diskusijām Rīgas dome otrdien pieņēma noteikumus, kas paredz, ka Rīgas pašvaldība turpmāk iesaistīsies galvojumu nodrošināšanā studiju un studējošo kredīta saņemšanai.
Opozīcijā esošās Tautas partijas (TP) frakcijas vadītājs Edmunds Krastiņš sacīja, ka kopumā šāda iecere ir atbalstāma, tomēr dokuments nav pietiekami sagatavots, lai to pieņemtu.

Viņš norādīja, ka noteikumu autori nav analizējuši to, cik daudz studētgribētāju vēlas pretendēt uz Rīgas domes palīdzību kredīta saņemšanā. Krastiņš uzsvēra, ka nevar pieņemt dokumentu, nezinot, cik daudz līdzekļu no budžeta tiks atvēlēti galvojumu nodrošināšanai.

Tāpat, pēc viņa domām, noteikumos paredzētā procedūra ir "pārāk birokrātiska", kas prasa studentam piedalīties vairāku komiteju un komisiju sēdēs.

Arī opozīcijā esošās savienības "Latvijas ceļš" frakcijas vadītāja Aija Poča norādīja, ka dokumentā ir dažas neprecizitātes, piemēram, noteikumos ir norādīts, ka priekšroka galvojuma saņemšanai tiks dota studējošajam, kura studiju virziens saistīts ar pilsētas noteikto prioritāro nozaru attīstību. Tomēr, kā norādīja Poča, pašvaldībai šobrīd nevienā dokumentā nav noteikti studiju virzieni, kuri ir saistīti ar pilsētas prioritāro nozaru attīstību.

Saskaņā ar noteikumiem, kuri stāsies spēkā šā gada 1.septembrī, pašvaldības galvojumus studiju un studējošā kredīta iegūšanai varēs saņemt studenti, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Rīga un kuri atbilst Rīgas domes noteiktajam maznodrošinātas personas vai ģimenes statusam.

Kā pastāstīja Labklājības departamentā, maznodrošinātas personas statusam Rīgā atbilst persona vai ģimene, ja tās ienākumi un materiālais stāvoklis pēdējo trīs mēnešu laikā nav pārsniedzis 75% no Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātā viena iedzīvotāja pilna iztikas minimuma preču un pakalpojumu groza vērtības vidēji mēnesī uz katru ģimenes locekli.

Priekšroka galvojuma saņemšanai tiks dota studentam, kurš ir noslēdzis vienošanos ar darba devēju par darba nodrošinājumu pēc studiju pabeigšanas, vai studentam, kura studiju virziens saistīts ar pilsētas noteikto prioritāro nozaru attīstību.

Pilna laika studējošie varēs saņemt galvojumu gan studiju kredītam, gan studējošā kredītam, savukārt nepilna laika studējošie varēs saņemt galvojumu tikai studiju kredītam.

Kredīta saņemšanas nodrošināšanai tiks izveidota Rīgas domes Studentu kredītu galvojumu komisija. Tajā darbosies divi Rīgas domes Finanšu departamenta darbinieki, viens Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta darbinieks un viens Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāvis.

Saskaņā ar noteikumiem komisija izskatīs studentu pieprasījumus desmit dienu laikā un sagatavos Rīgas domes lēmumprojektu par galvojuma sniegšanu. Komisijas sagatavotus lēmumprojektus nodos izskatīšanai Sociālo jautājumu komitejā, Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejā un Finanšu komitejā. Galīgo lēmumu par galvojumu studiju un studējošā kredītam pieņems Rīgas domes deputāti.

Kā norāda dokumenta autori, līdz šim Rīga atšķirībā no citām pašvaldībām nav devusi galvojumu studiju un studējošā kredīta saņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!