Rīgas Centra rajona izpilddirekcija sadarbībā ar citām atbildīgajām institūcijām uzsākusi darbu, lai ierobežotu un pārtrauktu pārkāpumus, kas saistās ar pilsētvides sakoptību, tostarp ierobežotu ēku nesankcionētu aprakstīšanu un apzīmēšanu.
Pašvaldības dzīvojamo ēku apsaimniekotājs Rīgas Centra rajona teritorijā – SIA "Rīgas centra apsaimniekotājs" ir apzinājis tās pašvaldības dzīvojamās mājas, kuru fasādes vislielākā mērā ir cietušas no nesankcionētiem uzrakstiem un zīmējumiem, kopumā aptuveni 46 ēkas. Patreiz tiek apkopota informācija par apzīmēto - bojāto ēku skaitu visā Centra rajona administratīvajā teritorijā, kas var sniegties līdz simtam un vairāk.

Izpilddirekcijā ir izstrādāts darba plāns kārtības ieviešanai, kas paredz īpašniekus mudināt tīrīt, kopt un sargāt savu ēku fasādes, piemēram, ierīkojot videonovērošanu.

Savukārt, stingrāk tiks sodīti tie īpašnieki, kuri nekādi nereaģē uz vandālisma aktiem un aicinājumu sakopt savu īpašumu.

Patlaban pašvaldības īpašumiem tiek meklēts finansējums atsevišķu bojāto objektu sakopšanai, tīrīšanai un sadarbībā ar policiju nodrošināt to apsardzi, lai novērstu atkārtotu vandālismu un notvertu vainīgās personas.

Grafiti apkarošanas nolūkos pašvaldība arī iecerējusi "strādāt ar jauniešiem, izskaidrojot viņiem atšķirību starp "grafiti" un vandālismu, kas izpaužas kā ēku sienu, tuneļu un citu vietu apzīmēšana, un sabiedrisko vietu demolēšana, uzsverot, ka šāda rīcība ir sodāma."

"Jauniešiem jāzina, ka īpašuma būtiska un nozīmīga bojāšanas gadījumos vainīgā persona tiks saukta pie kriminālatbildības. Gadījumos, kad nodarītie bojājumi nav ievērojami, pārkāpējs tiks saukts pie administratīvās atbildības. Tāpat, pie atbildības tiks saukti arī nepilngadīgo vecāki, " uzsver pašvaldības pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!