Foto: LETA
Rīgas pilsētas pašvaldība līdz trešdienai, 22. aprīlim, krīzes pabalstu piešķīrusi 103 cilvēkiem, portāls "Delfi" noskaidroja Rīgas domē.

Pašvaldība var piešķirt īpašu krīzes pabalstu personai vai ģimenei, kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, norāda Rīgas domes Labklājības departaments.

Pabalstu piešķirs laikā, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija Covid-19 dēļ un vienu kalendāra mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Rīgas pašvaldības iedzīvotājiem krīzes pabalsts paredzēts 128 eiro vienam cilvēkam.

Ārkārtējās situācijas laikā rīdziniekiem pabalstu var piešķirt, ja persona atbilst kādam no šiem kritērijiem: tai ārkārtējās situācijas dēļ nav ienākumu, personai ir radušies papildu izdevumi, ko tā pati nespēj segt pēc atgriešanās no ārzemēm, kā arī, ja persona atrodas karantīnā un tai nav iztikas līdzekļu.

Lai pretendētu uz krīzes pabalstu, personai ir jāadresē iesniegums Rīgas Sociālajam dienestam, norādot informāciju gan par sevi, gan pēc iespējas plašāk aprakstot problēmu, kas ir radusies ārkārtējās situācijas laikā. Tāpat iesniegumam ir jāpievieno dokumentus, kas apliecina krīzes situāciju, kā arī jānorāda bankas konta numurs.

Labklājības departaments aicina iesniegt korekti sagatavotus dokumentus, jo katrs gadījums piešķirt vai atteikt krīzes pabalstu tiek izvērtēts individuāli.

Vietvara arī norāda, ka krīzes pabalstu piešķir tikai tad, ja persona nevar nodrošināt savas pamatvajadzības. Saeimā pieņemtie grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas ir spēkā no 18. aprīļa, nosaka, ka ģimenēm, kuras Covid-19 ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības un saņem pašvaldības izmaksātu pabalstu krīzes situācijā, pabalsta apmēru palielina par 50 eiro mēnesī par katru bērnu. Šī likuma norma attiecas arī uz audžuģimenēm un aizbildņiem.

Departaments aicina iesniegumu un iesniegumam pievienotos dokumentus Sociālajam dienestam iesniegt attālināti, izmantojot e-pastu, portāla Latvija.lv e-pakalpojumu "Iesniegums iestādei" vai arī dokumentus var ievietot Sociālā dienesta teritoriālajos centros īpašā kastē.

Ar plašāku informāciju par galvaspilsētā pieejamo sociālo palīdzību pašvaldība aicina iepazīties Labklājības departamenta mājaslapā www.ld.riga.lv. Jautājumu gadījumā iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 vai Sociālajam dienestam uz tālruni 67105048.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka galvaspilsētā krīzes pabalstu var piešķirt arī ārvalstu studentiem, kuri Covid-19 izplatības dēļ palikuši Latvijā.

Rīgas Sociālajā dienestā attālināti var vērsties pēc palīdzības tikai tie ārvalstu studenti, kuri ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības un kuru deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas pašvaldības teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!