Foto: DELFI Aculiecinieks

Šonedēļ Valsts policija Rīgas pils ugunsgrēka lietu nodevusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, līdz ar to izmeklēšana Rīgas pils lietā ir pabeigta.

Kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzīti trīs vīrieši, visi trīs tiek turēti aizdomās ugunsdrošības noteikumu pārkāpšana, ja ar to radīts būtisks kaitējums, taču vienam no aizdomās turētajiem papildus tiek inkriminēta mantas iznīcināšana vai bojāšana aiz neuzmanības, kuras rezultātā iestājušās smagas sekas.

Iepriekš kriminālprocesa izmeklēšanas laikā policija arī bija uzsākusi procesus par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu divām juridiskajām personām.

"Delfi" jau ziņoja, ka postošais ugunsgrēks Rīgas pilī pērnvasar izcēlies, jo notika ugunsnedroši būvdarbi. Par aizdomās turamajām atzītas trīs personas - viens būvnieks un divas amatpersonas.

Ugunsgrēks Rīgas pilī izcēlās 2013.gada 20.jūnijā un to izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā.

Iepriekš ir bijušas vairākas spekulācijas par ugunsgrēks izcelšanās iemesliem. Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pieaicinātie eksperti apgalvoja, ka notikušajā ir vainojami būvnieki. Tikmēr pils remontētāju pilnsabiedrības "SBRE" piesaistītie britu eksperti apgalvoja, ka ugunsgrēks izcēlies pils daļā, kurā 
nekādi būvdarbi nenotika.

Ierosinātais kriminālprocess par Rīgas pils ugunsgrēku joprojām atrodas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldē.

Rīgas pils daudzmiljonu rekonstrukcija bija uzticēta pilnsabiedrībai "SBRE", kas ir būvniecības kompāniju "Re&Re" un "Skonto būve" izveidota apvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!