Foto: F64

Postošais ugunsgrēks Rīgas pilī pērnvasar izcēlies, jo notika ugunsnedroši būvdarbi, beidzot paziņojusi Valsts policija.

Policija secinājusi, ka Rīgas pils nodega, jo tajā notika ugunsnedroši būvdarbi. Par aizdomās turamajām atzītas trīs personas - viens būvnieks un divas amatpersonas.

Darbu veicēju policija tur aizdomās par svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, ja tās rezultātā iestājusies cilvēka nāve vai izraisītas citas smagas sekas. Par šādu noziegumu likums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt abas būvuzņēmumu amatpersonas policija tur aizdomās par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kura ir atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ar to radīts būtisks kaitējums. Par šādu noziegumu likums paredz sodu ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins žurnālistiem pastāstīja, ka noziedzīgo rīcību rezultātā nodarīti apmēram 5 miljonu eiro zaudējumi, taču šī summa vēl var mainīties. Policija arestējusi 62 kontus un 111 transportlīdzekļus, kuri pieder būvniecības kompānijām. Grišins preses konferencē nenoliedza, ka runa ir par pilnsabiedrību "SBRE".

Gan Lietuvas, gan Latvijas ekspertu secinātais sakritis - notikušā vainojami ugunsnedroši būvdarbi. Divas amatpersonas tiek turētas aizdomās par ugunsdrošības noteikumu pārkāpumiem, bet viens strādnieks esot vainojams ugunsnedrošos darbos.

Tuvāko nedēļu laikā lieta tiks sūtīta kriminālvajāšanai. Sāks arī procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu divām juridiskām personām, proti, būvuzņēmumiem. Grišins atteicās nosaukt uzņēmumu vārdus, taču arī nenoliedza, ka tie ir pilnsabiedrība "SBRE".

Līdz šim notika izmeklēšana un policija neizvirzīja nekādas versijas par notikušā iemesliem un vaininiekiem, norādot, ka sākumā ir jāsagaida ekspertīzes rezultāti.

Lietuvas ekspertīze tika saņemta jau pirms pāris mēnešiem, un gan policija, gan ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers solīju tuvākajā laikā ziņot par secinājumiem un jau pat par iespējamajiem aizturētajiem.

Ugunsgrēks Rīgas pilī izcēlās 2013.gada 20.jūnijā un to izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā.

Iepriekš ir bijušas vairākas spekulācijas par ugunsgrēks izcelšanās iemesliem. Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pieaicinātie eksperti apgalvoja, ka notikušajā ir vainojami būvnieki. Tikmēr pils remontētāju pilnsabiedrības "SBRE" piesaistītie britu eksperti apgalvoja, ka ugunsgrēks izcēlies pils daļā, kurā
nekādi būvdarbi nenotika.

Ierosinātais kriminālprocess par Rīgas pils ugunsgrēku joprojām atrodas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldē.

Rīgas pils daudzmiljonu rekonstrukcija bija uzticēta pilnsabiedrībai "SBRE", kas ir būvniecības kompāniju "Re&Re" un "Skonto būve" izveidota apvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!