Foto: F64
Militārajā policijā (MP) ir pabeigta dienesta pārbaude par karavīru rīcību saistībā ar ugunsgrēku Rīgas pilī un pārkāpumi nav konstatēti. Pārbaudes materiāli iesniegti Valsts policijā, pastāstīja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne.

Karavīri esot rīkojušies saskaņā ar procedūrām.

Aizsardzības ministrija jau iepriekš paziņoja, ka sākotnējā informācija liecina - apsardzes darbībā pārkāpumi nav konstatēti.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane vakar "Latvijas Radio" atzina, viņas vadītā iestāde ar vainīgo meklēšanu nenodarbojas, to skaidrojot Valsts policija.

"Noteikti vēl būs izmeklētājiem darbs, lai konstatētu, kurš ir vainīgais. Un, vai kā būvobjekts ir bijis nodots tālāk Militārās policijas rīcībā - tas arī vēl ir vērtējams. Tas, ka MP ir nodrošinājusi apsardzi šim objektam un nepiederošu personu iekļūšanas pārraudzību - jā tādas funkcijas MP ir uzņēmusies. Bet es vēlreiz vēlos uzsvērt, ka no VNI puses nemeklējam nevienu vainīgo - mēs cenšamies pēc iespējas juridiski korekti šo jautājumu tālāk risināt," norādīja Strautmane.

Lūgta precizēt, vai par ugunsgrēku un to seku likvidēšanu varētu būt atbildīga MP, Strautmane atbildēja, ka šādus jautājumus ir tiesīgas izvērtēt kompetentās iestādes, kas nodarbojas ar ugunsgrēka izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka apdrošināšanas AS "BTA Insurance Company" SE (BTA) ir piesaistījusi starptautiski sertificētu un neatkarīgu ugunsgrēku izmeklēšanas ekspertu Robertu Edvardsu no Lielbritānijas, lai pēc iespējas operatīvāk noskaidrotu Rīgas pils ugunsgrēka cēloņus.

To pašu izdarījuši pils remontētāji - pilnsabiedrība "SBRE" -, kuri uzaicinājuši Apvienotās Karalistes Ugunsgrēku izmeklētāju apvienības prezidentu un Starptautiskās Ļaunprātīgās dedzināšanas izmeklētāju apvienības pirmo viceprezidentu Pīteru Mansi.

Mansi izvirzījis vairākas hipotēzes par iespējamiem ugunsgrēka cēloņiem, taču, pēc eksperta rīcībā esošās informācijas, ir atmestas hipotēzes, kas ir saistītas ar darbu veicējiem.

Savukārt BTA pieaicinātajam ekspertam tiekot liegta iespēja saņemt jebkādu informāciju no Valsts policijas, tostarp netiek sniegtas atbildes uz eksperta rakstiski uzdotajiem jautājumiem.

VNĪ uzdevusi pilnsabiedrībai "SBRE" turpināt Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus, vienlaikus paziņojot, ka tos neapmaksās no valsts līdzekļiem, jo tas būtu jādara būvniekiem vai apdrošinātājiem. VNĪ vērsušies pie "Baltijas apdrošināšanas nama", savukārt pilnsabiedrība "SBRE" - pie "BTA" ar atlīdzības pieteikumiem.

Ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!