Foto: DELFI

Rīgas pilī joprojām turpinās ugunsgrēka un tā seku likvidācijas darbi, kas pils jumtu un augšējo stāvu postīja naktī uz piektdienu. Nodarītos postījumus novērtē gan kultūras un mākslas priekšmetu sargi, gan Valsts policijas un VUGD pārstāvji. Portāls "Delfi" piedāvā aktualitātēm sekot līdzi teksta tiešraidē. Ieskats nakts notikumos pieejams šeit.

Šembele sacīja, ka ugunsdzēsējs, kurš dzēšanas darbu laikā cieta, jau naktī no slimnīcas palaists mājās.

Pēc viņas teiktā, cilvēki no Pils tuvumā esošajām mājām nav evakuēti.

Kā novēroja portāls "Delfi", ap četriem rītā no Priekšpils puses raugoties bija redzamas sešas ugunsdzēsēju mašīnas, tajās sēdēja noguruši vīri. Tāpat joprojām tika sūknēts ūdens.

Policija bija norobežojusi piekļūšanu un tā dežurēja atsevišķās vietās, netālu no pils.Tāpat vējš jau bija izdzenājis arī dūmus un deguma smārds bija jūtams, vien uzkāpjot uz Vanšu tilta.

Arī no pils ārpuses, ja vien nevērš skatu uz augšu, par ugunsgrēku nekas neliecina. Savukārt, paskatoties uz augšu, var redzēt, ka jumts ir nedaudz ieliecies, un uguns nodarītie postījumi ir redzami.

Jau vēstīts, ka ceturtdienas vakarā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Rīgas pilī. No pils jumta bija redzamas paceļamies liesmas un dūmu mutuļi. Ugunsdzēsēji izsaukumu uz Rīgas pili saņēma pulksten 22:21. Ugunsgrēks tika lokalizēts ap pulksten 4 no rīta, un gruzdēšana, kā arī degšana turpinājās vien atsevišķās vietās, bet ugunsdzēsējiem darbs bija vēl vairākām stundām.

Ugunsgrēks postījumus nodarījis arī pils telpās izvietotajiem vēsturiskajiem muzeju krājumiem.

Rīgas pils līdz pērnajam gadam bija Valsts prezidenta oficiālā rezidence. Patlaban pilī sākti rekonstrukcijas darbi un prezidenta rezidence pārcelta uz Melngalvju namu.

Valdība pērn pavasarī deva zaļo gaismu Valsts prezidenta kancelejas pārvietošanai uz Melngalvju namu, lai beidzot varētu sākt Rīgas pils priekšpils daļas rekonstrukciju. Priekšpilī atrodas arī prezidenta darba telpas. Priekšpils rekonstrukcija tika sākta, jo telpas atradās avārijās stāvoklī un netika izmantotas, piemēram, Baltā zāle, Svētku zāle un vēl citas, kopumā aptuveni 9000 kvadrātmetru platībā.

Tika lēsts, ka priekšpils rekonstrukcija izmaksās apmēram 21,78 miljonus latu. Kā norāda aculiecinieki, liesmas plosa nevis priekšpili, bet gan vēsturisko pils kompleksa daļu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!