Latvijas televīzijā otrdien izskanējušās ziņas par trīs iespējamajiem Rīgas pils ugunsgrēka cēloņiem Valsts policija (VP) neapstiprina, pastāstīja VP priekšnieks Ints Ķuzis.

"Ja kāds tā runā, tā ir viņu atbildība. Pašlaik norit izmeklēšana, un tās interesēs nekādu informāciju nesniegsim," teica Ķuzis. Līdztekus notiek arī divas neatkarīgas ekspertīzes, kas sniegs ziņojumu.

Tomēr policijas priekšnieks neatklāja, kad policija sniegs plašāku informāciju par Rīgas pils ugunsgrēku un ziņos par tā cēloņiem.

Atsaucoties uz neoficiālu informācijas avotu, LTV raidījums "Panorāma" otrdien vēstīja, ka šobrīd kā iespējamie ugunsgrēka iemesli izvirzītas trīs versijas. Pirmā - neuzmanīga rīcība ar uguni, jo bēniņos esot atrasti cigarešu izsmēķi. Iespējams, ka smēķējuši celtnieki.

Otra versija - bojājumi elektroinstalācijā. Tomēr par visreālāko tiek uzskatīta trešā versija - strādnieki darbojušies ar metāla griezēju, jeb "fleksi", zāģējot ventilācijas caurules un metāla griešanas rezultātā radītās dzirksteles izraisījušas ugunsgrēku. Raidījums arī vēsta, ka ugunsgrēka vietā atrasti divi tukši ugunsdzēšamie aparāti, kas varētu liecināt, ka celtnieki liesmas centušies apslāpēt pašu spēkiem.

Ceturtdienas vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru – izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā – 200 kvadrātmetru platībā.

Ugunsgrēks izcēlies pils Kastelas daļā, visvairāk cieta tieši Lielā svētku zāle. Pašlaik notiek Rīgas pils Priekšpils remonts, tādēļ Valsts prezidenta rezidence ir pārcelta uz Melngalvju namu.

Rīgas pilī izvietoti arī trīs muzeji.

Par ugunsgrēka iemesliem sākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!