Foto: LETA

Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis pauž satraukumu par Vecrīgā, Grēcinieku ielā 25, plānotās "Hilton Garden Inn" viesnīcas arhitektūras konkursu, kā rezultātā sabiedrībai varot "tikt uzspiests" tikai pasūtītājam ērts arhitektoniskais risinājums, kas neesot pieļaujams.

Princis sacīja, ka piektdien, 13. janvārī, noslēdzas Lietuvas kompānijas "Nevertel" izsludinātais atklātais arhitektūras konkurss divām piebūvēm viesnīcas ēkai Vecrīgā, Grēcinieku ielā 25 - viesnīcas projektam Melngalvju nama aizmugurē, kura autori ir "Arhis Arhitekti".

Princis uzsvēra, ka šī arhitektūras konkursa norise ir vērtējama kā necaurspīdīgs process - konkursa organizācija liecinot par nevēlēšanos veidot kvalitatīvu dialogu ar sabiedrību, jo nav plānota būvprogrammas un godalgoto darbu izstāde un publicēšana.

"Konkursā jau sākotnēji ir ierobežota brīva ideju konkurence, jo konkursa nolikums pieļauj dalību tikai pretendentiem ar 10 gadu profesionālās prakses pieredzi un diviem realizētiem līdzīga rakstura objektiem, kas ir pretrunā ar labās konkursu prakses principiem konkursu organizācijā," sacīja Princis.

Rīgas pilsētas arhitekts norādīja, ka arī konkursa organizatoru nesadarbošanās ar Latvijas Arhitektu savienību un Rīgas pilsētas arhitekta biroju konkursa organizēšanā radot bažas par necaurspīdīgumu un slēptu interešu pārstāvību, kā rezultāts varot būt sabiedrības interesēm neatbilstošs.

"Uzskatu, ka, ņemot vērā sabiedrības interesi par projektu, būtu nepieciešams publiskot godalgotos darbus kopā ar institūciju pārstāvju un profesionālās žūrijas locekļu individuālajiem vērtējumiem Vecrīgas vērtību kontekstā, pretējā gadījumā pastāv reāls risks, ka sabiedrībai tiks uzspiests tikai pasūtītājam ērts arhitektoniskais risinājums šajā Vecrīgas daļā, kas nebūtu pieļaujams," sacīja Princis.

Viņš atgādināja, ka savulaik Rīgas pilsētas arhitekta birojs, balstoties gan uz ekspertu viedokļiem, gan plašākas sabiedrības viedokli par plānoto viesnīcas ēkas projektu, pasūtītājam un Rīgas pilsētas būvvaldei sagatavoja un nosūtīja pietiekoši kritisku atzinumu, norādot, ka "būvniecības iecere īstenojama tikai saskaņā ar sabiedriski akceptējamu konkrētā kvartāla būvprogrammu un tādu visu trīs zemesgabalu apbūves pilsētbūvniecisko vīziju, kura pilnveido vecpilsētas arhitektonisko kvalitāti kvartāla apbūves īstenošanas rezultātā".

Jau ziņots, ka pagājušā gada vasarā Vecrīgā, Grēcinieku ielā 25, plānotās "Hilton Garden Inn" viesnīcas būvniecību projekta attīstītāji gatavojās pabeigt līdz 2017. gada beigām. Saskaņā ar franšīzes līgumu ar "Apex Alliance" viesnīcu pārvaldīs Baltijas reģionā pieredzējušais viesnīcu pārvaldes uzņēmums "Apex Alliance Hotel Management".

Iepriekš, 2014. gada izskaņā, tika ziņots, ka Lietuvas nekustamo īpašumu projektu attīstītājs "Nevertel" jaunajā viesnīcā Grēcinieku ielā 25, Vecrīgā, investēs desmit līdz 11 miljonus eiro.

"Nevertel" pārstāve Latvijā Ramona Miglāne toreiz norādīja, ka "projekts būs ievērojams pienesums Latvijas ekonomikai, jo jaunajā viesnīcā tiks radītas 45 līdz 50 jaunas darbavietas. Celtniecībā tiks piesaistīti desmit līdz 15 vietējie būvuzņēmumi, bet pēc viesnīcas darbības sākšanas tā piesaistīs vietējos pakalpojumu sniedzējus". Viesnīcas sabiedriskajā apspriešanā tika saņemtas 442 iedzīvotāju atsauksmes. Divas trešdaļas no tām bija negatīvas, jo cilvēkiem nav pieņemams objekts kopumā, trešdaļa - pozitīvas.

Būvniecības ieceres autors ir Lietuvas uzņēmums "Nevertel", bet viesnīcas projekta autori ir birojs SIA "Arhis Arhitekti". Apbūvējamais zemesgabals atrodas Vecrīgas teritorijā, Grēcinieku ielā 25, tādu nozīmīgu objektu kā Rātslaukums, Melngalvju nams un Svētā Pētera baznīca areālā. Zemesgabala ziemeļu pusē atrodas Svaru iela, dienvidu pusē - Grēcinieku iela. Austrumu un rietumu pusēs atrodas neapbūvēti vēsturiskie zemes gabali, kas nākotnē var tikt apbūvēti saskaņā ar perimetrālās apbūves principiem.

Sabiedrībā izskanēja bažas, ka jaunbūve degradēs Rīgas vēsturisko centru, kas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un sabojās Vecrīgas panorāmu, kam piešķirta Eiropas Mantojuma zīme.

Savukārt ēkas arhitekts Andris Kronbergs noraidīja publiskajā telpā izskanējušās bažas par Vecrīgā, Grēcinieku ielā 25, plānotās ēkas būvniecību. Viesnīcas arhitekts uzsvēra, ka jaunā būve būs mūsdienīga ēka, kas projektēta ar domu inovatīvā veidā saglabāt vēsturisko substanci. Viņaprāt, vēsturiskajā pilsētplānošanā ir jādarbojas pēc principa - tās vēsturiskās vērtības, kas ir saglabājušās, ir jāatstāj, savukārt jaunajiem vides papildinājumiem jāatspoguļo sava laika vērtības, tendences un tehnoloģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!