Foto: LETA
Rīgas Radio un televīzijas torņa skatu platformas logu mazgāšanai, kā arī torņa korpusa apstrādāšanai ar pretkorozijas krāsu iztērēti 3500 lati portālu "Delfi" informēja VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā" (LVRTC). Kopumā no 2000.gada torņa apkopšanas materiālos – krāsā un gruntī – iztērēti ap 45 000 latiem.

Torņa kāju apstrādei kopš 2000.gada kopā izlietotas 6,4 tonnas gruntskrāsas un 1,14 tonnas dekoratīvas krāsas par kopējo summu - nepilniem 45 000 latu. Savukārt par darbu samaksāti apmēram 3500 latu.

Skatu platformas logu mazgāšana šogad bijusi nepieciešama, jo tie laika gaitā bija kļuvuši netīri un uz stikliem bija arī notecējusi rūsa un krāsa. LVRTC norāda, ka logu tīrīšana bijusi viens no posmiem torņa uzkopšanā, taču noteikti viens no uzskatāmākajiem gan vietējiem, gan ārvalstu tūristiem.

LVRTC informē, ka šogad jūlijā pabeigta pirms desmit gadiem sāktā torņa apstrāde ar pretkorozijas krāsu.

Krāsošana sākta jau 2000.gadā un pamazām apstrādātas visas torņa konstrukcijas. Katrs torņa kājas posms tika apstrādāts piecas reizes - vispirms ar sēnīšu noņēmēju, tad attaukots, tad pārklāts ar divām grunts krāsas kārtām un visbeidzot uzklāta dekoratīvā dzeltenā virskārta ar toni. Krāsa, kādā tornis krāsojams, noteikta Rīgas pilsētas Būvvaldē izdotajā Būves krāsojuma pasē.

"Lai darba veicējiem būtu vieglāk strādāt, grunts krāsas kārtas bija dažādās krāsās balta un sarkana. Un tā 2004.gada vasarā kādu laiku mūsu tornis izskatījās raibs kā dzeņa vēders – katra kāja savā krāsā," norādījis Radio un televīzijas apraides departamenta Torņu un antenu apkalpes daļas vadītājs Inārs Freipičs.

LVRTC atzīst, ka darbu ilgumu nosaka vairāki objektīvi apstākļi – torņa lielais augstums un unikālā konstrukcija, lielais virsmas laukums, kā arī tas, ka antenu daļas posmu apstrāde iespējama tikai antenas atslēdzot, pie tam pretkorozijas apstrāde iespējama tikai siltos laika apstākļos – vasarā, norāda centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!