Lielākā daļa Rīgas rajona bezdarbnieku vēlas atrast darbu, kur alga ir virs 500 latiem, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) informācija.
Ja pirms gada līdzīgā NVA aptaujā visvairāk aptaujāto - 32% vēlējās par darbu saņemt no 200 līdz 300 latu mēnesī pēc nodokļu nomaksāšanas, tad šogad lielākā daļa aptaujas dalībnieku - 34% grib saņemt virs 500 latiem mēnesī. Šogad par atalgojumu līdz 100 latiem gatavi strādāt 1%, līdz 200 latiem – 8%, līdz 300 latiem – 18% aptaujāto. Algu līdz 400 latiem par pieņemamu nosauca 20% respondentu.

NVA aptaujā arī konstatējis, ka šogad uz pusi samazinājies to bezdarbnieku skaits, kuru iepriekšējais vidējais mēneša atalgojums pēc nodokļu nomaksas bija līdz 100 latiem, toties būtiski - no 15% 2006. gadā līdz 26% 2007. gadā - pieaudzis to bezdarbnieku skaits, kuri pirms darba zaudēšanas saņēmuši algu virs 400 latiem pēc nodokļu nomaksas.

Kā svarīgus darba vietas izvēles nosacījumus papildu mēnešalgai gan pērn, gan šogad aptaujātie visbiežāk minēja veselības apdrošināšanu un prēmēšanu. Šogad aptaujā to cilvēku skaits, kuriem nozīmīgas šīs priekšrocības, divkāršojies, bet veselības apdrošināšanu kā svarīgu papildnosacījumu nosaukuši pat 70% aptaujāto.

Pieaudzis arī to respondentu skaits, kuri par svarīgu priekšrocību uzskata apmaksātus mācību kursus. Šogad 35% respondentu kā būtisku priekšrocību minēja arī atvaļinājumu vasaras laikā.

Vairāk nekā puse jeb 58% aptaujāto uzskata, ka, ja ir vēlēšanās, tad arī patstāvīgi darbu var atrast īsā laika periodā. Pērn tā uzskatīja 47% aptaujāto. Nelegāla darba piedāvājumus šogad izteica gatavību pieņemt 57% aptaujāto, 2006. gadā strādāt neoficiāli bija gatavi par 5% vairāk bezdarbnieku - 63%.

57% aptaujāto par bezdarbnieka statusa iegūšanas iemeslu minēja iespēju saņemt bezdarbnieka pabalstu. 37% respondentu šogad reģistrējas, lai varētu ātrāk atrast darbu, savukārt, iespēju mācīties kursos kā reģistrēšanās iemeslu minēja 36% aptaujāto.

Apmēram vienāds bezdarbnieku skaits gan šogad - 21%, gan pērn - 22% izteica gatavību mainīt dzīvesvietu Latvijā, ja citā pilsētā vai rajonā piedāvās darbu ar vēlamo atalgojumu. Zīmīgi, ka starp aptaujātajiem Rīgas bezdarbniekiem šogad uz pusi mazāk bija tādu, kuri brauktu strādāt uz ārzemēm. Pērn iespēju strādāt ārzemēs pieļāva 68% aptaujāto, savukārt, šogad – 34%.

Kvalifikācijas trūkuma dēļ bez darba ir 7% aptaujāto bezdarbnieku. 10% aptaujāto par nestrādāšanas iemeslu nosauca valodu zināšanas trūkumu, bet tikai 4% bezdarbnieku uzskata, ka atrast darbu viņiem traucē datorprasmju trūkums. 17% aptaujāto atzina, ka nestrādā, jo vēlas atpūsties, 78% respondentu nosauca citus iemeslus, starp tiem mazu bērnu audzināšana, veselības problēmas, labāk apmaksāta darba meklēšana un citas.

Jau vēstīts, ka šā gada maijā, izanalizējot informāciju par 1913 vakancēm, NVA konstatēja, ka, salīdzinot ar 2006.gada jūliju, kad tika veikts iepriekšējais piedāvāto algu apkopojums, samazinājies zemu - līdz 200 Ls mēnesī - atalgoto darba vietu piedāvājums, taču būtiski nav palielinājies vakanču skaits ar atalgojumu virs 400-500 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!