Foto: LETA
Rīgas domes pagaidu administrācija ceturtdien ārkārtas sēdē lēma ar pirmdienu, 15. jūniju, atjaunot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā visām pasažieru kategorijām.

Pagaidu administrācija norāda, ka Ministru kabineta noteikumi par epidemioloģiskās drošības pasākumiem, kas stājās spēkā pēc ārkārtējās situācijas beigām 10. jūnijā, neparedz īpašus noteikumus sabiedriskā transporta organizēšanai galvaspilsētā.

Līdz ar to visi braukšanas maksas atvieglojumi, kas iedzīvotājiem bija pieejami līdz 27. martam, tiek atjaunoti ar 15. jūniju.

Lai neveicinātu drūzmēšanos, pagaidu administrācija lēmusi, ka sabiedrisko transportu 23. un 24. jūnija svētkos pasažieri nevarēs izmantot bez maksas.

"Rīgas satiksme" sabiedriskajā transportā pasažieru skaits, salīdzinot ar ārkārtējās situācijas laiku, ir palielinājies. Pēc uzņēmuma valdes priekšsēdētājas Džinetas Innusas teiktā, šobrīd darba dienās pārvietojas līdz 200 tūkstošiem pasažieru, savukārt brīvdienās to skaits ir līdz 90 tūkstošiem.

Līdz ar to pasažieru skaits, salīdzinot ar laiku pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, ir samazinājies uz pusi. Innusa sacīja, ka uzņēmums neredz paaugstinātus riskus, lai iedzīvotājiem liegtu pārvietoties ar atlaidēm.

Viņa arī skaidroja, ka uzņēmums turpina īstenot ārkārtējās situācijas laikā noteiktās higiēnas prasības un monitorēt pasažieru plūsmu. Tāpat "Rīgas satiksme" katru dienu nozīmē papildu 30 līdz 40 transporta vienības maršrutos, kuros ir novērojams liels pasažieru skaits.

Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilona Liskova pagaidu administrācijas sēdē norādīja, ka epidemiologiem nav pretenziju par atlaižu atjaunošanu sabiedriskajā transportā.

Vienlaikus joprojām saglabājas prasība pasažieriem sabiedriskajām transportā valkāt elpceļu aizsegu un iespēju robežās ievērot divu metru fizisko distancēšanos no citām personām. Drošības apsvērumu dēļ biļetes pie vadītāja nevar iegādāties un iekāpšana vai izkāpšana autobusos un trolejbusos notiek pa vidējām vai aizmugures durvīm.

Pašvaldība atgādina, lai arī atlaides ir atjaunotas, tomēr tieši sabiedriskais transports ir vieta, kur ir viens no lielākajiem inficēšanās riskiem, tādēļ iedzīvotājiem ir rūpīgi jāizvērtē tā izmantošanas nepieciešamība.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Rātsnama vadība 27. martā martā pieņēma lēmumu par atlaižu atcelšanu biļetēm sabiedriskajā transportā Covid-19 ierobežošanai. Tomēr Rīgas dome iedzīvotājiem atlaides pamazām sāka atjaunot, piemēram, 29. maijā pieņemot lēmumu ļaut pensionāriem bez maksas sabiedrisko transportu izmantot darba dienās no pulksten 10 līdz 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!