Foto: AFP/Scanpix/LETA
Laikā no 11. februāra, kad sociālās aprūpes centros (SAC) tika uzsākta vakcinācija pret Covid-19, Rīgas SAC vakcinētas 279 personas, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domes Labklājības departamentā. Lielāko aktivitāti izrādījuši tieši seniori.

Pirmajā vakcinācijas nedēļā vakcīnu ir saņēmuši jau 65% to klientu un darbinieku, kuri bija izteikuši vēlmi un kuriem vakcinācija nebija kontrindicēta dēļ nesen pārslimota Covid-19.

Tā SAC "Gaiļezers" uz šo brīdi ir vakcinētas 99 personas, vēl apmēram 60 personas tiks vakcinētas 19. februārī. SAC "Stella Maris" ir vakcinētas 88 personas, bet Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centrā (kas sniedz īslaicīgu vai ilgstošu aprūpi institūcijā bērniem) — 92 darbinieki.

SAC "Mežciems" vakcinācija notiks tuvākajās dienās, un šeit vēlmi vakcinēties ir izrādījušas 133 personas. Līdz ar to pirmo vakcīnas devu būs saņēmuši visu trīs Rīgas pašvaldības sociālo aprūpes centru klienti un darbinieki, kā arī Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra darbinieki, kuri šobrīd vēlējās un varēja vakcinēties.

Departamentā atzīmēja, ka šobrīd visaktīvāk vēlmi vakcinēties izrāda tieši SAC klienti, kas esot labs signāls un piemērs citiem senioriem. Savukārt pašlaik lielāks darbs jāiegulda darbinieku informēšanā un motivēšanā par vakcinācijas nepieciešamību. Departamentā arī piebilda, ka daļa klientu un darbinieku šobrīd nevar vakcinēties, jo nesen ir pārslimojuši Covid-19.

Vairumam vakcinēto darbinieku un klientu pēc vakcīnas saņemšanas pašsajūta ir laba, bet dažiem var būt pārejošas saguruma pazīmes, paaugstināta ķermeņa temperatūra, galvassāpes un muskuļu sāpes, taču tā ir normāla organisma atbildes reakcija.

Vakcināciju iestādēs nodrošina izbraukuma vakcinācijas brigādes no klīnikas "Medicīnas centrs ARS", Veselības centru apvienības un SIA "Rīgas veselības centrs", sociālās aprūpes centros vakcinācijas procesā ļoti aktīvi iesaistās to ģimenes ārsti.

Papildus vakcinācijai sociālās aprūpes centros saskaņā ar vakcinējamo prioritāro plānu no 15. februāra ir uzsākta arī darbinieku vakcinācija, kuri ir pielīdzināmi riska pakalpojumu sniedzēju grupai un nodrošina sociālos pakalpojumus ar izmitināšanu, piemēram, krīzes centri, pansijas un patversmes. Pateicoties pieejamām vakcīnu devām, kopš pirmdienas jau ir vakcinējušies vairāk kā 60 pakalpojumu sniedzēju darbinieki, kuri ikdienā strādā ar Covid-19 slimojošajiem klientiem. Vakcinēšanās procesa koordinēšanu atvieglo tas, ka visās Rīgas pašvaldības sociālajās iestādēs jau laicīgi ir sagatavoti darbinieku saraksti, kuri ir gatavi vakcinēties.

Galvaspilsētas sociālās nozares vakcinācijas procesu koordinē Rīgas domes Labklājības departaments, tā speciālisti regulāri piedalās Veselības ministrijas Vakcinācijas grupas sanāksmēs, kurās tiek pārrunāti arī Rīgai aktuālie jautājumi. Tāpat notiek viedokļu apmaiņa ar Labklājības ministrijas speciālistiem, VARAM un Latvijas Pašvaldību savienību. Operatīvi komunicējot ar pakalpojumu sniedzējiem, tiek izstrādāts vakcinācijas algoritms grūti sasniedzamām klientu grupām, kā cilvēkiem bez pajumtes un aprūpes mājās pakalpojuma saņēmējiem.

Jau šobrīd no Rīgas domes Labklājības departamenta puses tiek sniegta informācija par vakcināciju aprūpētājiem, un aprūpētāji, dodoties veikt pakalpojumu, nodos klientam Vakcinācijas biroja sagatavoto informāciju vēlamajā valodā. Rīgā aprūpes dzīvesvietā pakalpojumu nodrošina astoņi pakalpojuma sniedzēji ar aptuveni 2000 aprūpētājiem un šo pakalpojumu saņem teju 11 000 rīdzinieku.

Ziņots, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

6. janvārī EZA apstiprināja "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. 12. janvārī, Latvijā ir saņēma šīs vakcīnas pirmo kravu ar 1200 vakcīnām.

29. janvārī EZA apstiprināja arī "AstraZeneca" vakcīnu. Jāatgādina, ka Latvijas Covid-19 vakcinācijas plāna īstenošana pamatā tika saistīta tieši ar "AstraZeneca" vakcīnām.

Kopumā plānots saņemt 1 271 870 "AstraZeneca" vakcīnas devas, ar kurām varētu vakcinēt 635 935 cilvēkus. Tas bija lielākais plānotais vakcinējamo cilvēku skaits ar konkrētu vakcīnu, līdz Latvija nepieteicās vēl papildu "Pfizer" vakcīnu piegādēm.

Sākotnējās "Pfizer" vakcīnu rezervācijas paredzēja, ka Latvijā ar šo vakcīnu kopā tiks vakcinēti 297 620 cilvēku, bet, saņemot vēl 795 480 devas, šis skaitlis varētu sasniegt 695 360 cilvēkus.

Salīdzinājumam, saskaitot kopā gan sākotnēji pieteiktās, gan papildu pieteiktās "Moderna" vakcīnas devas, ar šo vakcīnu varētu tikt vakcinēti 273 459 cilvēki.

7. februārī Latvija saņēma pirmās "AstraZeneca" vakcīnas. Paredzēts, ka ar tām vispirms tiks potēti mediķi un farmaceiti, kuri vakcīnu līdz šim nav saņēmuši, bet pēc tam – sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki, kuru vakcinācija tika uzsākta trešdien, 10. februārī.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!