Foto: LETA

Gandrīz trīs gadus Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna un vairāki citi domes darbinieki saņēmuši algu arī "Rīgas satiksmē", svētdien vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto".

Raidījums atgādina, ka iepriekš bija zināms tikai par partijas "Saskaņas" politiķu algošanu "Rīgas Satiksmē". Tagad LTV ziņo, ka vairāki Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) pietuvinātie domes darbinieki līdz pat nu jau bijušā "Rīgas satiksmes" vadītāja Leona Bemhena aizturēšanai pagājušā gada beigās algu saņēmuši par konsultāciju sniegšanu pašvaldības kapitālsabiedrībai, kas nodrošina pasažieru pārvadājumus galvaspilsētā.

Nepilnus trīs gadus no "Rīgas Satiksmes" naudu saņēmusi gan Ušakova palīdze Olga Portnova, gan mēra preses sekretāre Ivāna. Neskatoties uz to, ka "Rīgas satiksmē" ir sabiedrisko attiecību nodaļa, Ivāna par 1500 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas sniegusi uzņēmumam padomus sabiedrisko attiecību jautājumos.

Uz jautājumu, ko tieši Ivāna darīja "Rīgas satiksmē", viņa raidījumam skaidrojusi, ka sniegusi konsultācijas "jebkādos sabiedrisko attiecību jautājumos, kur Rīgas domei un "Rīgas satiksmei" ir kopīgie mērķi, uzdevumi un darbi". Savukārt Protnova uz LTV zvaniem un īsziņām nav atbildējusi.

Raidījums norāda, ka pērn pusgadu no "Rīgas satiksmes" budžeta "pārtika" arī tagadējais domes darbinieks Aleksejs Futs, kurš iepriekš manīts "Saskaņas" jauniešu organizācijas pasākumos. "Rīgas satiksmē" viņš esot konsultējis zvanu centra darbiniekus. Jau piecus gadus uzņēmuma līgumi ar "Rīgas Satiksmi" bijuši Satiksmes un transporta lietu komitejas galvenai referentei Tatjanai Sergejevai-Zusko, kas iepriekš viņa strādāja domes "Saskaņas" frakcijā.

Kopumā jaunā "Rīgas satiksmes" valde pārtraukusi līgumu ar vairākiem desmitiem personu. Pašvaldības uzņēmums konsultāciju līgumos iztērējis aptuveni miljons eiro. "Rīgas Satiksmes" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss raidījumam paudis, ka viņam šobrīd nav pamata apgalvot, ka darbinieki bijuši fiktīvi, taču viņš sola pārbaudīt to, vai līgumi bijuši pamatoti. "Man ir pienākums reaģēt, pārbaudīt. Tas noteikti tiks analizēts," tā Matīss.

Pats Ušakovs raidījumam apgalvojis, ka viņš nav rūpējies, lai šie cilvēki tiktu iekārtoti "Rīgas Satiksmē".

Tāpat raidījums ziņo, ka bez jau minētajiem domes darbiniekiem, pašvaldības kapitālsabiedrības pagaidu valde nav pagarinājusi līgumus ar septiņiem domes deputātiem no "Saskaņas". Tie ir Nikolajs Zaharovs, Andris Bērziņš, Viktors Paškovs, Sandris Bergmanis, Igors Kuzmuks, Jefimijs Klementjevs, Vadims Faļkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!