Foto: DELFI Aculiecinieks
Lai ar auto atbraukušie Rīgas pirmsskolas izglītības iestādes "Pūcīte" audzēkņu vecāki ievestu atvases bērnudārzā, viņiem dotas piecas minūtes, pretējā gadījumā jāmaksā par autostāvvietas izmantošanu vai jārēķinās ar bargu soda naudu, portālam "Delfi" sūdzas sašutusi māmiņa.

Bērnudārzs atrodas Ērgļu ielā 1, un pie tā izvietoto pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimnieko "Rīgas satiksme" (RS). Divu bērnu māmiņa Zane pēdējo nedēļu laikā ievērojusi, ka RS darbinieki aktīvi uzrauga stāvvietu un izraksta soda kvīti ikvienam, kura auto bez apmaksas taloniņa logā tajā atrodas ilgāk nekā piecas minūtes: "Iepriekš rītos un vakaros tur nelika sodus mašīnām, kurās atrodas bērnu sēdeklīši un ar kurām tiek pievesti bērni. Tagad man par desmit minūšu stāvēšanu uzlika 13 eiro sodu."

Zane stāsta, ka iepriekš vecākiem sodi netika piemēroti, viņa pat atminas situāciju, kad auto bez maksas novietojusi svētku pasākuma laikā, taču tagad, viņasprāt, RS darbinieki apzināti pie stāvvietas "dežurē" tieši rītos un vakaros, lai sodītu vecākus, kuri aizkavējušies bērnudārzā.

"Pūcītes" vadītājā Ilze Juraka norāda, ka šādas situācijas iepriekš neesot novērotas un vecāku sodīšana bijis nepatīkams pārsteigums. "Tas ir patiešām negodīgi, ļoti negodīgi. Nu, muļķīgi, jo piecās minūtēs nevar paspēt," skaidroja bērnudārza vadītāja, piebilstot, ka daudziem vecākiem "Pūcītē" mācās vairāk nekā viens bērns, un, ja grupiņas neatrodas blakus viena otrai, iekļaušanās piecās minūtēs nav iespējama.

RS preses sekretārs Viktors Zaķis skaidroja, ka "Rīgas domes saistošie noteikumi numur 206 paredz, ka maksimālais maksas autostāvvietu bezmaksas lietošanas laiks visiem autostāvvietu lietotājiem ir 5 minūtes", un RS darbinieki, piemērojot sodus, vien pilda attiecīgos pašvaldības noteikumus. Arī Rīgas domes Satiksmes departamentā (RDSD) informēja, ka pašvaldības normatīvie akti ir saistoši visiem autovadītājiem. Tātad – nekādu izņēmumu.

Zane pastāstīja, ka, ja spēkratu novieto bezmaksas autostāvvietā, tad uz bērnudārzu nākas doties, šķērsojot bēdīgi slaveno gājēju pāreju Aleksandra Čaka ielā, kur pērn trolejbuss nāvējoši notrieca māti un viņas četrus gadus veco meitu.

Taujāta par iespējamajiem risinājumiem, lai bērnudārza audzēkņu vecāki varētu savus transportlīdzekļus droši – nebaidoties no soda – novietot autostāvvietā, kamēr atvases ieved bērnudārzā, RDSD komunikācijas speciāliste Ilze Dišlere norādīja: "Pašvaldība nav tiesīga izveidot bezmaksas privātās stāvvietas konkrētai iestādei vai uzņēmumam. Taču, lai nodrošinātu pieejamību, departamenta speciālisti tuvākajā laikā veiks izpēti, vai ir iespējams ielas labajā pusē izveidot bezmaksas stāvvietu ar laika ierobežojumu līdz 15 minūtēm."

Bērnudārza vadītāja, gan skaidroja, ka, piemēram, ziemā arī 15 minūtes varētu būt pārāk īss laiks, jo bērns jāpaspēj pārģērbt.

Tiesa gan, lēmums par to, vai pie bērnudārza vispār izvietot bezmaksas stāvvietu būs jāizvērtē Satiksmes koordinācijas padomē, kur savu viedokli izklāstīs Ceļu Satiksmes drošības direkcijas eksperti, Latvijas valsts ceļu un policijas pārstāvji, informēja Dišlere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!