Foto: F64

Starp uzņēmuma "Rīgas satiksme" konsultantiem ir atrodams arī Daugavpils deputāts Valērijs Kononovs (S) un Latvijas Radio 4 (LR4) žurnālists Konstantīns Gaņins, vēsta raidījums "de facto".

Gaņins konsultācijas "Rīgas Satiksmei" sniedza kopš 2010. gada, taču ar citu uzvārdu – Kazakovs – viņš strādāja kā žurnālists un kopš 2014. gada vadīja un producēja diskusiju raidījumus LR4. No "Rīgas satiksmes" Kazakovs saņēma vairāk nekā 3 000 eiro mēnesī – vismaz pēdējos trīs gadus.

Kazakovs no Radio atlaists vien dažas dienas pēc tam, kad informācija par viņa darbu "Rīgas satiksmē" izskanējusi publiski. Radio vadībai nav bažu, ka Kazakova gatavotie raidījumi būtu bijuši neobjektīvi.

"de facto" gan atzīmē, ka Kazakovs vairākkārt ekspertu vietā intervējis "saskaņiešus". Piemēram, Eiropas Parlamenta vēlēšanas komentējis "Saskaņas" biedrs, Saeimas vēlēšanās kandidējušais Raimonds Rublovskis. Rublovski Kazakovs klausītājiem stādījis priekšā kā "ģeopolitikas" ekspertu.

Kazakovs LTV skaidroja, ka "Rīgas satiksmē" ir veicis mārketinga nodaļas uzticētos uzdevumus: "Piemēram, palīdzēju organizēt prezentācijas un preses konferences, piedalījos skolēnu zīmējumu konkursa organizēšanā, palīdzēju veicināt projektus, saistītus ar sabiedrisko attiecību dienesta efektivitātes uzlabošanu un tā tālāk."

Korupcijas novēršanas un apkarošas birojs (KNAB) pieļauj, ka "Rīgas satiksmes" noslēgtie konsultantu līgumi bijuši fiktīvi.

"de facto" pieejamā informācija liecina, ka pēdējos trīs gados līgumi noslēgti ar vairāk nekā 60 cilvēkiem un vismaz puse no viņiem bijuši saistīti ar partiju "Saskaņa", Rīgas domes koalīciju vai no amata atstādināto Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (S).

LTV norāda, ka Kazakovs nav vienīgais žurnālists, kuru gadiem ilgi algojis uzņēmums. "Rīgas satiksmē" strādāja arī Dmitrijs Ličkovskis, Ušakova draugs, žurnāla "Patron" galvenais redaktors un Pirmā Baltijas kanāla ziņu dienesta producents un "Patron" žurnāliste Irena Poltoraka. Gan Poltoraka, gan Ličkovskis "Rīgas Satiksmē" pelnījuši vairāk nekā 2 000 eiro mēnesī.

Ilggadējo konsultantu sarakstā ir cilvēki, kas ar "Saskaņu" saistīti tieši. Piemēram, Inna Belokurova, viņa kandidējusi Saeimas vēlēšanās un vadījusi "Saskaņas" biroja darbu. "Rīgas Satiksmē" Belokurova nodarbojās ar dokumentu skenēšanu.

Pusgadu algu "Rīgas satiksmē" saņēma Daugavpils domes deputāts no "Saskaņas" Valērijs Kononovs. Gandrīz 2 000 eiro mēnesī viņš "Rīgas satiksmē" esot saņēmis par konsultācijām. Viņš ir palīdzējis Daugavpils un Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumiem saprast, vai vienam no otra iegādāties transportu. Taču gala ziņojumu vēl nav paspējis sagatavot. Par konsultantu Kononovs bija pieņemts nodaļā, kuru vadījis "Rīgas satiksmes" krimināllietā aizdomās turamais Jānis Volkinšteins.

Pusgadu 3 000 eiro mēnesī saņēma bijusī "Rīgas ūdens" un Rīgas namu pārvaldnieka valdes locekle Ineta Zalāne. Viņa esot konsultējusi uzņēmumu par transporta plūsmas uzlabošanu.

Cita bijusī Rīgas Namu pārvaldnieka valdes locekle un tagad Ziemeļblāzmas direktore Inita Andžāne konsultējusi "Rīgas Satiksmes" muzeja veidošanu. Līgumi bijuši noslēgti arī ar bijušo Aināra Šlesera biroja vadītāju Ingu Pelšu un ar nakts kluba "First Mir" valdes locekli Nordālu Meibergu. Meibergs gatavoja dokumentāciju iepirkumam, kurā vēlāk uzvarēja "Gods kalpot Rīgai" biedra Aleksandra Brandava firma "Rīgas mikroautobusu satiksme".

Raidījums arī aprēķinājis, ka "Rīgas satiksmes" konsultantu sarakstā atrodamo esošo un bijušo Rīgas domes deputātu līgumu kopsumma piecu gadu sasniegusi gandrīz 600 tūkstošus eiro.

Daži no domniekiem konsultācijas ir snieguši gadiem ilgi, citi – pēdējo pusotru gadu, tomēr visi ir saņēmuši desmitiem tūkstošu eiro gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!