Foto: LETA

Zaļā kurināmā projektu īstenošana ļāvusi AS "Rīgas siltums" plānot tarifa samazinājumu par 3%, taču uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis patlaban neredz iespējas tarifu samazināt vēl.

Viņš teica, ka biokurināmā katla uzstādīšana siltumcentrālē "Daugavgrīva" noslēgsies pēc diviem gadiem, un arī šī projekta ietekme uz tarifu nav liela, jo plānotā jauda ir neliela.

Savukārt par citām iespējām samazināt tarifu viņš bija atturīgs un atzina, ka patlaban nevar atbildēt uz šādu jautājumu.

"Skaidrs, ka domājam, skatāmies, kas pasaulē ir inovatīvs, domājam par siltumtrases izolācijas efektivitātes palielināšanu, ražošanas procesu efektivizēšanu," teica Talcis.

Vienlaikus viņš brīdināja arī par apdraudējumu "no otras puses", kas saistīts ar valsts atbalsta samazināšanu elektroenerģijas ražotājiem. Viņš teica, ka attiecīgajiem normatīvajiem aktiem pakļaujas visas uzņēmuma koģenerācijas stacijas, un, ja šajā jomā būs izmaiņas, arī "Rīgas siltums" varētu iesniegt tarifu izmaiņas.

Talcis minēja, ka, ņemot vērā pašreizējās šķeldas cenas, iespējams rosināt tarifa pazemināšanu, taču, ja šķeldas cenas augs vairākkārt, var būt pretējs efekts.

Kā ziņots, "Rīgas siltums" jauno tarifu projektu SPRK iesniedza 31.janvārī. Tas paredz tarifu samazinājumu no šā gada 1.jūnija par aptuveni 3%. Tarifu samazinājums saistīts ar to, ka uzņēmums realizējis zaļās enerģijas projektus Ziepniekkalnā un Zasulaukā, kas samazinās siltumenerģijas ražošanas izmaksas.

Siltumcentrāles "Ziepniekkalns" biokurināmā energobloks tika svinīgi atklāts 2013.gada 28.februārī. Savukārt biokurināmā katla uzstādīšanu siltumcentrālē "Zasulauks" paredzēts pabeigt līdz 2013.gada otrajam ceturksnim.

"Rīgas siltums" ir lielākais siltumenerģijas piegādātājs Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir aptuveni 900 kilometri, no kuriem 75% atrodas "Rīgas siltuma" īpašumā.

"Rīgas siltuma" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas noslēdzās 2012.gada septembrī, bija 133,1 miljons latu. Salīdzinājumam - finanšu gadu, kas ilga no 2010.gada oktobra līdz 2011.gada septembrim, uzņēmums noslēdza ar 128,8 miljonu latu apgrozījumu. Peļņas rādītāji par pagājušo finanšu gadu vēl nav publicēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!