Foto: F64

Kopējais klientu parāds Rīgas siltumapgādes uzņēmumam AS "Rīgas siltums" (RS) par patērēto siltumenerģiju veido ap 25 miljoniem latu. Šim parādam gan ir tendence samazināties, piektdien intervijā "Latvijas Radio" sacīja "Rīgas siltuma" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

Viņš atzina, ka parādnieku skaits saglabājies līdzīgs kā iepriekšējos gados, tomēr viņu parādu apjoms ir palielinājies. Mēneša divdesmitajos datumos sākusies jauno siltuma rēķinu apmaksa, tāpēc kopējā parāda summa sāks samazināties, prognozēja Talcis.

Lai nosegtu saistības ar energoresursu piegādātājiem RS ir ņēmis īstermiņa kredītu un atvēris arī 22,5 miljonu latu kredītlīniju. Šīs aizņēmums neesot pārlieku dārgs un uzņēmumam "vēl paceļams".

Jau ziņots, ka "Rīgas Siltums" prognozē, ka rēķinu summa par februārī patērēto siltumenerģiju vidēji varētu būt mazāka par 18,5% nekā janvārī, un šosezon lielākie apkures rēķini ir aiz muguras.

Uzņēmuma valdes locekle Birute Krūze uzsver, ka šīs apkures sezonas lielākie rēķini ir aiz muguras, pateicoties prognozētajai lētākajai siltuma cenai martā un aprīlī, jo samazinājās dabasgāzes cena, turklāt sagaidāmi arī siltāki laika apstākļi.

Krūze arī atgādina, ka siltuma patēriņu tiešā veidā ietekmē arī āra gaisa temperatūra, siltummezglā noteiktais temperatūras režīms, siltāka un ēkas tehniskais stāvoklis.

Pēc sinoptiķu prognozēm februārī vidējā āra gaisa temperatūra varētu būt -3,2 grādi, kas, salīdzinot ar janvāri, ir par 2,1 grādu siltāk. Turklāt šis mēnesis ir par trim dienām īsāks. Siltumenerģijas tarifs februārī ir 42,81 lati par megavatstundu (Ls/MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa, kas ir par 4,4% mazāks nekā janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!