Foto: LETA
Pašvaldības uzņēmums "Rīgas siltums", attīstot zaļās enerģijas projektus siltumcentrālēs "Ziepniekkalns" un "Zasulauks", plāno samazināt siltuma cenu Rīgā vidēji par 3 %, salīdzinot ar esošo siltumenerģijas tarifu. Jauns tarifu projekts iesniegts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, un tas varētu stāties spēkā jūnijā, portālu "Delfi" informēja uzņēmums.

"Rīgas siltums" janvārī norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju piemēroja cenu 44,77 lati par megavatstundu (Ls/MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa. Uzņēmums paredz, ka februārī un martā cena būs par 4,4% zemāka nekā janvārī. Februārī un martā "Latvijas Gāze" (LG) prognozējusi, ka dabasgāzes tirdzniecības cena varētu būt 210 lati par 1000 kubikmetriem, atbilstoši siltuma cena būs 42,81 Ls/MWh bez PVN.

"Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis cer, ka, pateicoties jaunajam izstrādātajam tarifu projektam, "rīdziniekiem jau tuvā nākotnē būs nedaudz vieglāk norēķināties par patērēto siltumu".

"Siltuma cena kļūs lētāka, pateicoties uzņēmuma attīstībai un realizētajiem saimnieciski izdevīgajiem projektiem Ziepniekkalnā un Zasulaukā, kas samazinās siltumenerģijas ražošanas izmaksas. Tās ir arī investīcijas drošā siltumapgādē. Šajās siltumcentrālēs siltumu ražo, izmantojot vietējo kurināmo koksnes šķeldu, kas ļaus būt mazāk atkarīgiem no importētās dabasgāzes," pauž Talcis.

Uzņēmums atgādina, ka Rīgā siltumenerģijas cena ir zemākā starp Baltijas valstu galvaspilsētām. Tā ir par 24 % zemāka nekā Viļņā un par 8 % zemāka, salīdzinot ar siltumenerģijas apstiprināto cenu Tallinā.

Jau ziņots, ka apkures rēķini šoziem nepatīkami pārsteiguši daudzus Latvijas iedzīvotājus ne vien Rīgā, bet arī citās pilsētās. Piemēram, galvaspilsētā par decembri, salīdzinot ar šo pašu laiku pirms gada, siltuma rēķins ir pieaudzis par 63%, Liepāja – par 34%, Jēkabpilī – par 42%.Iedzīvotājiem veidojas milzu parādi par apkuri, kas apgrūtina arī apsaimniekotāju darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!