Foto: PantherMedia/Scanpix
Šodien viena Rīgas skolas skolēna mamma lūgusi Tiesībsarga biroja palīdzību sagatavot iesniegumu, lai skola nodrošinātu bezmaksas izglītību, informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

Vēl divi vecāki ir izteikuši gatavību vērsies pret skolu, līdz ko saņems no skolas iegādājamo mācību līdzekļu sarakstu.

Kopš trešdienas, kad tiesībsargs Juris Jansona paziņoja, ka viņš ir gatavs vērsties tiesā, ja netiks nodrošināta bezmaksas izglītība, Tiesībsarga birojs ir saņēmis 14 vecāku zvanus un e-pastus par skolu prasību iegādāties mācību līdzekļus.

"Lielākā daļa pauda gandarījumu, ka bezmaksas izglītības jautājumus tiek risināts, diemžēl paši nevēlējās vērsties pret skolas prettiesisko rīcību. Pašlaik divi vecāki ir teikuši, ka ir gatavi vērsties pret skolu prettiesisko praksi un tādēļ vēlas tiesībsarga palīdzību iesnieguma sagatavošanā. Ar šiem vecākiem kolēģi jau ir sazinājušies un informējuši, kas nepieciešams, lai Tiesībsarga birojs varētu vecāka vārdā sagatavot iesniegumu skolai," stāstīja Siliņa.

Tiesībsarga birojs ir gatavs ikvienam skolēna vecākam palīdzēt sagatavot iesniegumu, lai vērstos skolā ar lūgumu mainīt skolas nodomu likt vecākiem pirkt mācību līdzekļus. Tiesībsarga birojs vecāka vārdā sagatavos iesniegumu, kuru vecāks pats parakstīs un iesniegs skolā. Pēc skolas atbildes saņemšanas ir divi iespējamie risinājumi - izlīgums, ja skola mainīs savu nodomu vai atbildes apstrīdēšana Administratīvajā tiesā.

"Tiesībsarga birojs vecāka vārdā sagatavos pieteikumu tiesai un pārstāvēs vecāku Administratīvajā tiesā," par turpmāko rīcību informēja Siliņa.

Kā ziņots, Jansons nāca klajā ar paziņojumu par iespēju vērsties tiesā, lai aizstāvētu sabiedrības intereses, jo no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nav nākusi nedz vīzija, nedz plāns, kādus soļus un cik ilgā laikā tā veiks, lai nodrošinātu Satversmē noteikto bezmaksas izglītību.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzskata, ka īstais risinājums bezmaksas izglītības nodrošināšanai būs vaučeru sistēma, ko atbilstoši valdības deklarācijai Latvijas skolās plāno ieviest no 2014.gada 1.septembra. Līdz tās ieviešanai viņš aicina vecākus lūgt skolām meklēt iespēju nodrošināt mācību procesu ar esošajām mācību grāmatām un mācību līdzekļiem.

Ministrs uzsvēra, ka arī pašlaik skolas var nodrošināt mācību procesu ar to rīcībā esošajiem mācību līdzekļiem un tās nedrīkst vecākiem pieprasīt iegādāties mācību līdzekļus. IZM veiktais apsekojums liecina, ka skolu bibliotēku fondos ir pietiekami daudz mācību literatūras, lai varētu īstenot mācību saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!