Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ceturtdien, 20. janvārī, izskatīja Rīgas pilsētas 2022. gada budžetu un nolēma to virzīt izskatīšanai domes sēdē.

Rīgas pilsētas pašvaldība šā gada budžetā ieplānojusi 955 821 835 eiro ieņēmumus un 1 155 038 651 eiro izdevumus. Deficītu plānots segt gan no līdzekļu uzkrājumiem 2021. gada beigās, kas veido 153,6 miljonus eiro, gan aizņēmumiem.

Kā norādīts budžeta skaidrojumā, Rīgas finanses turpmākos gados ietekmēs patēriņa, ražotāju un būvniecības cenu pieaugums, situācija darba samaksas un nodarbinātības jomā, kā arī valsts politika nodokļu jomā un ieņēmumu sadalē starp valsti un pašvaldībām.

Pašvaldība prognozē, ka nodokļu politikas dēļ potenciālie ienākumi no iedzīvotāju ienākumu nodokļa samazināsies par 28,2 miljoniem eiro, kopā veidojot 579,6 miljonus eiro. No nekustamā īpašuma nodokļa Rīga cer iekasēt 110,4 miljonus eiro. Kopējie nodokļu ieņēmumi Rīgai 2022. gadā plānoti 691,6 miljoni eiro.

Tā kā tas ir par 30,9 miljoniem eiro mazāk nekā 2021. gadā gūtie nodokļu ieņēmumi, budžetā tiks ieskaitīta valsts mērķdotācija – 43,8 miljoni eiro, tādējādi palielinot pašvaldībai pieejamo resursu apjomu.

Savukārt kopējais mērķdotāciju un dotāciju apjoms 2022. gadā Rīgā plānots 212 miljoni eiro. No tā vislielāko daļu saņems izglītības nozare – 135,9 miljonus eiro.

Kam naudu tērēs

2022. gada budžeta prioritātes Rīgā ir pilsētas konkurētspēja darba tirgū, satiksmes infrastruktūra un sociālā palīdzība.

Budžeta skaidrojumā norādīts, ka sociālā aizsardzība ir bijusi nemainīga pēdējo gadu prioritāte, taču saskārusies ar būtiskām problēmām pakalpojumu nodrošināšanā, ko saasinājusi iedzīvotāju novecošana, Covid-19 izplatība un darbinieku trūkums nozarē.

Sociālajiem pabalstiem Rīga grasās tērēt 14,5 miljonus eiro, kas ietver lielāku mājokļa pabalstu, kā arī palielināts finansējums aprūpei mājās. Kopā sociālajai jomai 2022. gada Rīgas budžetā atvēlēts 121 miljons eiro.

Vislielākie izdevumi plānoti izglītības jomā – 397,7 miljoni eiro. No 2022 1. septembra ir plānots palielināt pedagogu darba samaksu par 70 eiro par likmi, sasniedzot 900 eiro par likmi. Savukārt pirmsskolas pedagoga alga par 40 stundu slodzi septembrī sasniegs 981 eiro, prognozē pašvaldība.

Plānots, ka šogad veselības apdrošināšanas polises varēs saņemt arī izglītības iestāžu tehniskie darbinieki. Uzsākot jauno mācību gadu, Rīga pedagogiem piešķirs pabalstu 75 eiro apmērā.

Tiek paredzēts arī atalgojuma pieaugums atsevišķām darbinieku grupām. Pašvaldība secinājusi, ka vidējā darba samaksa Rīgas pašvaldībā 2020. gadā bija tikai 767 eiro, kas ir 67% no vidējā atalgojuma privātajā sektorā un 55% no vidējā atalgojuma valsts sektorā. Tas daļēji ir saistīts ar mazāk kvalificēto darbinieku skaitu izglītības nozarē, taču vienlaikus pašvaldība izpētījusi, ka atsevišķām amatu grupām atalgojuma atšķirība ar līdzvērtīgiem amatiem sasniedz 34%.

Atšķirības ir vērojamas atalgojumā sociālajiem darbiniekiem, sociālajiem pedagogiem, medicīnas māsām, galvenajiem speciālistiem, bibliotekāriem, referentiem, bāriņtiesas locekļiem, inspektoriem un glābējiem, kā arī dažādu nodaļu, sektoru un projektu vadītājiem.

Lai sakārtotu atalgojuma sistēmu, budžetā būtu nepieciešams tam atvēlēt 20,8 miljonus eiro, bet Rīgai ir ierobežoti finanšu resursi, tāpēc 2022. gadā tika lemts par pakāpenisku atalgojuma pārskatīšanu, paredzot finansējumu 4,3 miljonu eiro apmērā. Tas ļaus palielināt atalgojumu par 4–8%, lēš pašvaldība.

Tomēr plānots, ka no 1. janvāra par 10% tiks celts atalgojums medicīnas darbiniekiem, bet no 1. septembra pedagogi saņems par 70 eiro vairāk, saņemot 900 eiro, pirmsskolas pedagogi saņems 981 eiro par 40 stundu likmi, 912 eiro par 30 stundu slodzi, bet par darbu modelī, kur ir viens pedagogs un divi skolotāja palīgi, pirmsskolas pedagogs saņems 1212 eiro.

Pašvaldība arī plānojusi 9,81 miljonu eiro atveltīt energoresursu un komunālo maksājumu izdevumu izmaiņas, kas ietver papildu finansējumu pašvaldības iestādēm siltumenerģijas un elektrības rēķinu apmaksai, mājokļu pabalstiem no valsts budžeta, kā arī šim mērķim atvēlēti līdzekļi domes rezerves fondā.

Izmaiņas pašvaldības struktūrā

2022. gadā plānots Satiksmes departamentā izveidot veloinfrastruktūras nodaļu ar četrām amata vietām, Pilsētas attīstības departamentā – Arhitektūras un pilsētas dizaina pārvaldi ar sešām vietām. Tāpat Vecmīlgrāvī plānots atvērt Apkaimju iedzīvotāju centru.

Plānots, ka tiks centralizēta arī komunikācijas joma un to vairs nedarīs katrs departaments un Rīgas domes iestāde atsevišķi, bet gan centralizēta komunikācijas pārvalde. Tādējādi pašvaldība plāno nodrošināt vienotu komunikācijas procesu un korporatīvo tēlu. Tas gan neradīšot būtisku ietekmi uz pilsētas budžetu.

Investīcijas

Investīciju programma Rīgā 2022. gadā plānota 93,3 miljonu eiro apmērā. To pārsvarā veido aizdevumi par Covid-19 krīzes seku mazināšanas projektiem, kā arī valsts investīcijas pašvaldību projektiem.

No tiem vislielākais plānotais objekts ir Austrumu maģistrāles posma Ieriķu-Vietalvas ielas 2. kārtas būvniecība. 35 miljoni eiro paredzēti jaunu augstas gatavības investīciju projektu realizēšanai.

Iekškvartālu un piebraucamo ceļu infrastruktūras atjaunošanai plānots finansējums 2 miljonu eiro apmērā.

Savukārt Eiropas Savienības fondu projektu realizācijas līdzfinansējums sasniedz 81,4 miljonus eiro. 2022. gadā turpināsies darbs pie Austrumu maģistrāles, Skultes pārvada, kā arī Skanstes teritorijas revitalizācijas 1. kārtas.

Tiks uzsākti energoefektivitātes paaugstināšanas darbi vairākās Rīgas pašvaldības iestādēs, kā arī Eiropas nozīmes dzelzceļa infrastruktūras Rail Baltica saistītās pilsētas centra infrastruktūras būvprojekta izstrāde un būvniecība.

2022. gada trešajā ceturksnī sāksies darbs pie Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma projektu tehniskās dokumentācijas izstrādes.

Šogad turpināsies Dienvidu tilta būvniecības un finansēšanas saistību atmaksa un plānots, ka līdz 2022. gada beigām pašvaldība atmaksās 76% no šī saistību apjoma. Pašvaldība grasās uzņemties arī jaunas saistības Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto projektu un investīciju projektu finansēšanai.

Jau vēstīts, ka pērn Rīgas pašvaldība budžetā plānoja 916 639 885 eiro ieņēmumus un 1 040 853 999 eiro izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!