Foto: LETA

Ugunsgrēkā, kas vakar ap plkst.21 izcēlās Rīgas pierobežā netālu no TEC-2, radot ievērojamu, arī Rīgā jūtamu sadūmojumu, izdega ap 1,5 hektāriem meža. Patlaban ugunsnelaime lokalizēta un tālāks apdraudējums nepastāv, informēja Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Edijs Leišavnieks.

"Vakar vakarā tajā vietā izcēlās meža ugunsgrēks, kuru ierobežoja VMD ugunsdzēsības brigādes no Zaķumuižas un Inčukalna. Ugunsgrēks ir ierobežots, notiek tā likvidācija jau no šī rīta plkst.5. Patlaban uz vietas strādā VMD ugunsdzēsības brigādes, kā arī SIA "Rīgas meži" personāls ar ugunsdzēsības iekārtām. Sadūmojumu rada atsevišķas gruzdošās vietas ugunsgrēka teritorijas iekšienē. Apdraudējums nepastāv, jo ugunsgrēka tālāka atjaunošanās ir maz iespējama," sacīja Leišavnieks.

Kā ziņots, pirmdienas vakarā aģentūra LETA saņēma vairāku rīdzinieku zvanus, kuri interesējās, kāpēc pat Rīgas centrā jūtama deguma smaka, lai arī vērienīgas ugunsnelaimes tuvumā nav notikušas.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pirmdien saņēmis vairākus zvanus no iedzīvotājiem, kuri ziņojuši par spēcīgu deguma smaku, kas īpaši izteikta bijusi Ķengaragā. Uz kādu no šiem zvaniem glābēji pat devušies izbraukumā, taču degšana tuvumā nav konstatēta.

Tad VUGD sazinājies ar Valsts meža dienestu (VMD), kura darbinieki informējuši par Rīgas apkārtnē notiekošiem meža ugunsgrēkiem. Tieši VMD darbinieki nodarbojas ar meža ugunsgrēku dzēšanu, un VUGD papildspēkus piesaista tikai ārkārtas gadījumos.

VUGD atzīmē, ka pašlaik galvaspilsētā valdošais karstums un bezvējš nosaka to, ka meža ugunsgrēka radītais piedūmojums ir īpaši labi jūtams.

Savukārt VMD atgādina, ka par ugunsdrošības noteikumu neievērošanu var piemērot gan administratīvo atbildību, gan arī kriminālatbildību, piemērojot fiziskām personām naudas sodu no 30 līdz 350 eiro, bet juridiskām personām - no 70 līdz 700 eiro apmērā. Kriminālatbildība iestājas par tīšu un ļaunprātīgu meža dedzināšanu.

Kā ziņots, pērn ugunsnedrošajā laika posmā kopumā Latvijā reģistrēts 671 meža ugunsgrēks. Kopējā uguns skartā meža platība bija 578,4 hektāri, bet vidējā viena meža ugunsgrēka platība - 0,86 hektāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!