Pirmdien Rīgas domes Vides komiteja sprieda par sešu īpaši aizsargājamu dabas teritoriju - dabas liegumu -, kas patlaban nav reģistrēti zemes grāmatā, piederību un nolēma, ka tie vislabāk būtu nododami pašvaldības pārziņā.
Kā pastāstīja Vides komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns (LSDSP), visticamāk, šobrīd zemesgrāmatā nereģistrētās īpaši aizsargājamās teritorijas īpašumā pārņems Rīgas pilsēta, jo tādējādi tās būtu labāk pasargātas no degradācijas, turklāt pašvaldība jau ieguldījusi līdzekļus to attīstībā.

Viņš arī norādīja, ka īpašumtiesību sakārtošana šajā gadījumā noritētu ātrāk.

Komiteja, konsultējoties ar Vides ministrijas pārstāvjiem, nolēma uzdot pašvaldības Vides departamentam nedēļas laikā sagatavot ziņojumu, kurā tiktu argumentētas priekšrocības, ja zemes gabali būtu Rīgas pilsētas īpašumā.

Dabas liegumi "Vakarbuļļi" un "Jaunciems" patlaban ir reālākie pretendenti, kas varētu būt pilsētas īpašumā, tomēr gan domes deputāti, gan sēdē pieaicinātie Vides ministrijas speciālisti uzskata, ka arī pārējām četrām aizsargājamajām dabas teritorijām jābūt pašvaldības pārraudzībā, informēja Īvāns.

Daļa no kadastra vienībām, kas ietilpst Rīgas pilsētas teritorijā esošajās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, patlaban ir nereģistrētas. Tie ir dabas liegumi "Vecdaugava", "Jaunciems", "Krēmeri", dabas parks "Piejūra" un tajā ietilpstošie dabas liegumi "Daugavgrīva" un "Vakarbuļļi".

Iepriekš Vides departamenta speciālisti aicināja komiteju lūgt Vides ministriju nereģistrētos zemesgabalus, kas ietilpst Rīgas pilsētas teritorijā esošajās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, reģistrēt kā valsts īpašumu, jo visas šīs teritorijas ir valsts nozīmes un tajās ietilpstošie nereģistrētie zemesgabali nav Rīgas pilsētas vēsturiskā zeme.

Šādu viedokli ir izteikusi arī Rīgas domes Īpašuma departamenta Zemju pārvalde, tomēr pirmdien, Vides komitejas sēdē domnieki nolēma, ka lietderīgāk šos zemes gabalus būtu pārņemt pašvaldības īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!