Foto: Publicitātes attēls

Rīgas teritorijas plānojuma (RTP) apturēšana "Rail Baltica" projekta ieviesējus būtiski neietekmēs, jo šim projektam ir piešķirts nacionālo interešu objekta statuss un Būvniecības likums pieļauj šādu objektu būvniecības ieceres neatbilstību pašvaldības teritorijas plānojumam, portālam "Delfi" skaidroja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē.

Tomēr domē arī atzīst, ka RTP darbības apturēšana varētu apgrūtināt ar "Rail Baltica" saistītās pilsētas infrastruktūras ieviešanu, kurai nav piešķirts šāds statuss.

"Saistītā infrastruktūra ir svarīga, lai nepieļautu situāciju, ka pilsēta ar dzelzceļu tiek sadalīta divās daļās," atzīmēja domē, norādot, ka jaunajā plānojumā ir iestrādāti transporta risinājumi, kas ilgtermiņā sekmētu "Rail Baltica" infrastruktūras integrēšanu pilsētvidē, nodrošinot pilsētas transporta tīkla savienojamību ar "Rail Baltica" šķērsojumiem un infrastruktūras objektiem.

Tāpat domē izceļ, ka, saskaņā ar "Rail Baltica" projekta risinājumiem, jaunajā RTP transporta shēmā vairākām ielām ir mainītas ielu kategorijas.

Būtiskas izmaiņas jaunais RTP paredzot arī Torņakalnā, atceļot 2010. gadā Rīgas domes apstiprināto detālplānojumu un nosakot jaunu ielu tīklu, atbilstoši kuram tiktu nodrošināta jaunā Rīgas centra izbūve Daugavas kreisajā krastā, pie jaunās Torņakalna reģionālās stacijas. Pēc domē paustā, tam ir nozīmīga loma Latvijas Universitātes kompleksa turpmākai attīstībai. Tādēļ šīs ieceres īstenošana šobrīd, kad ir apturēts jaunais RTP, neesot iespējama.

Kā vēstīts, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) plānojumu apturējis, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm.

Savukārt dome, izvērtējot ministra rīkojumu par RTP apturēšanu, esot konstatējusi virkni pretrunu, kas norāda, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija RTP izstrādes procesā nav pienācīgi pildījusi savus uzdevumus.

Tāpat Rīgas domes iesniegtais dokuments paredzēja aizliegt azartspēles visā Rīgas valstspilsētas teritorijā, taču, pēc Pleša paustā, tas joprojām ir pretlikumīgi.

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP) norādījis, ka ar šo lēmumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uz vairākiem gadiem apturējusi Rīgas attīstību un plānojuma apturēšanas dēļ pašvaldībā neieplūdīs investīcijas daudzu miljonu eiro apmērā.

Staķis arī izstājās no partiju apvienības "Attīstībai/Par!", savu lēmumu pamatojot ar to, ka VARAM, kas ir "Latvijas attīstībai" politiskā pārvaldībā, apturēja Rīgas attīstības plānu.

Tāpat mērs iepriekš norādījis, ka viņam nav bažu par Rīgas domes koalīcijas stabilitāti, atzīmējot, ka šis jautājums pārrunāts jau ar četrām no piecām koalīcijā esošajām partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!