Pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" aicina nepalielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi ūdenim un kanalizācijai, informēja uzņēmuma preses sekretārs Artūrs Mucenieks.

No 2009.gada 1.janvāra palielinot PVN likmi līdz 21% ūdens piegādei centralizētā ūdensapgādes sistēmā un kanalizācijas pakalpojumiem, ikviena iedzīvotāja izdevumi par ūdens un kanalizācijas pakalpojumiem pieaugs vidēji par 14,4%, norādīja Mucenieks.

Iedzīvotājiem būs jāmaksā nodoklis, kas sasniegs 15 santīmus par vienu kubikmetru, kamēr pašlaik, kad par šiem pakalpojumiem tiek piemērota pazeminātā 5% pievienotās vērtības nodokļa likme, iedzīvotājiem par viena kubikmetra ūdens piegādi nodoklis ir četri santīmi. Tas nozīmē, ka palielinājums būs 11 santīmi par kubikmetru.

Lai informētu par sekām, kas radīsies likmes paaugstināšanas gadījumā, "Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētājs Vents Balodis ir nosūtījis vēstuli lēmuma pieņēmējiem - Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un politiskajām partijām, un frakcijām nepiederošajiem deputātiem.

Centralizētās ūdens apgādes un kanalizācijas pakalpojumus Latvijā saņem aptuveni 1,49 miljoni iedzīvotāju. Ministru kabineta izstrādātā krīzes novēršanas plāna realizācijas dēļ radīsies situācija, kurā palielināsies iedzīvotāju izdevumi pamatvajadzību nodrošināšanai, vienlaicīgi samazinoties ģimeņu ienākumiem, tādēļ "Rīgas ūdens" aicina uz nodokļu rēķina tik būtiski nepalielināt iedzīvotāju maksājumus par katra cilvēka dzīvībai un eksistencei nepieciešamajiem pakalpojumiem.

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) plāno vērsties pie valdības ar lūgumu rast risinājumu šai situācijai un attiecīgajām nozarēm PVN likmi tik krasi nepalielināt, aģentūrai LETA sacīja mēra preses sekretāre Kristīne Liepa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!