Foto: LETA

Līdz ar dabasgāzes tirdzniecības cenu samazinājumu, janvārī samazināsies siltuma tarifi tiem uzņēmumiem, kuriem tarifi noteikti atkarībā no dabasgāzes cenas, portālu "Delfi" informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) Komunikāciju nodaļas galvenā speciāliste Ieva Bethere.

Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem vairākās Latvijas apdzīvotajās vietās, tostarp Rīgā, Daugavpilī Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, par siltumu būs jāmaksā mazāk.

Tāpat ar dabasgāzi saistīti Jūrmalas, Iecavas, Olaines, Aizkraukles, Ādažu, Piņķu, Baložu, Bauskas, Cēsu un Dobeles, kā arī Jelgavas, Salaspils u.c. apdzīvotu vietu iedzīvotājiem noteiktie tarifi. Saskaņā ar SPRK informāciju tarifs ar dabasgāzes cenu saistīts kopumā 30 siltumenerģijas pakalpojumus sniedzējiem Latvijā.

AS "Latvijas Gāze" paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" liecina, ka janvārī dabasgāzes cena būs 277,46 eiro par tūkstoš normālkubikmetriem (EUR/tūkst.nm3). 

Ja piepildīsies AS  "Latvijas gāze" izteiktās prognozes par dabasgāzes cenas samazināšanos pirmajā ceturksnī, tad turpmāks siltumenerģijas tarifu samazinājums gaidāms arī februārī un martā. Saskaņā ar šī brīža datiem, tiek prognozēts, ka dabasgāzes cena februārī būs 270,35 tūkst.nm3, bet martā - 256,12 tūkst.nm3, piebilst Bethere.

Pie šādas dabasgāzes tirdzniecības cenas, piemēram, AS "Rīgas Siltums" siltumenerģijas tarifs janvārī būs 56,47 EUR/MWh, februārī - 55,55 EUR/MWh, savukārt martā prognozējams - 53,68 EUR/MWh. Tas nozīmē, ka martā siltumenerģijas tarifs, salīdzinot ar novembri, varētu samazināties par 8%, lēš SPRK.

Komersantiem, kuriem siltumenerģijas pakalpojuma tarifi ir noteikti atkarībā no dabasgāzes cenas, regulators apstiprina tarifus tabulas veidā noteiktam dabasgāzes tirdzniecības cenu diapazonam. Mainoties dabasgāzes tirdzniecības cenai, mainās arī siltumenerģijas gala tarifs, kas komersantam jāpiemēro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!