Foto: F64

Rīgas domes sadarbība ar uzņēmējiem līdz šim ir bijusi neveiksmīga vai tādas nav bijis vispār, šodien, atklājot Rīgas Uzņēmēju biedrības (RUB) rīkoto tikšanos ar Rīgas mēra amata kandidātiem, atzina biedrības prezidente Edīte Alksne.

Kā piemēru Alksne minēja pērn 1.oktobrī pēc Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) iniciatīvas parakstīto trīspusējo sadarbības līgumu ar Rīgas pašvaldību par Rīgas attīstības konsultatīvās padomes izveidi. Līgums tika parakstīts ar mērķi uzlabot dialogu starp sociālajiem partneriem, valsts un pašvaldību institūcijām, taču kopš parakstīšanas tas tā arī nav izkustējies no nulles punkta.

Investīciju un uzņēmējdarbības veicināšanas padomes sēdes notiekot vairs tikai aptuveni reizi gadā, bet 2011.gadā domē likvidēts arī Uzņēmējdarbības koordinācijas centrs.

Šodien uz tikšanos ar Rīgas uzņēmējiem bija ieradušies visu četru lielāko partiju nosauktie mēra amata kandidāti, izņemot pašreizējo mēru Nilu Ušakovu (SC).

Rīgas mērs RUB esot informējis, ka uz šodien plānoto tikšanos nevarēs ierasties aizņemtības dēļ. "Ušakovs un [domes priekšsēdētāja vietnieks Andris] Ameriks (GKR) nenovērtē, ko nozīmē sociālais dialogs," secināja Alksne.

Alksne sacīja, ka fakts, ka Ušakovs uzaicinājumam nav atsaucies, viņu neizbrīna, jo Rīgas Uzņēmēju biedrība pagaidām pulcē vēl salīdzinoši nelielu biedru skaitu, turklāt viņa norādīja, ka arī iepriekš, kad viņa LDDK strādājusi kā sociālā dialoga koordinatore Rīgas reģionā, vienīgā vērā ņemamā sadarbība izveidojusies ar Pilsētas attīstības departamenta Stratēģiskās vadības pārvaldes vadītāju Armandu Krūzi, vienreiz notikusi īsa tikšanās ar Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāju Vadimu Jerošenko (SC), bet domes vadība palikusi vienaldzīga.

Rīgas dome lepojas ar palīdzību uzņēmējiem Krievijas tirgus apgūšanā un iekarošanā, tomēr Alksne sacīja, ka arī šajā jomā atbalsts tiekot nodrošināts tikai "savējiem" uzņēmējiem, kas, piemēram, iesaistīti vai ir izdevīgi "Live Riga" reklāmas projektiem.

Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK izvirzītā mēra amata kandidēta Baiba Broka gan mēģināja Rīgas mēru aizstāvēt, norādot, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas, Ušakovs esot saslimis, taču ZZS mēra amata kandidāts uzņēmējs Guntis Belēvičs sacīja, ka šodien redzējis mēru iznākam no kāda suši bāra, taču acīmredzot ne Ušakovam, ne Amerikam neesot uzņēmējiem ko teikt un būtu grūti atbildēt uz to jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!