Īsi pirms pašvaldību vēlēšanām akceptētais Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības plāns (RVCSAP), kurš tapis vairākus gadus un izmaksāja ap pusmiljonu latu, atkal “buksē” – saskaņošanai Pašvaldību lietu ministrijai tas bija nodots bez centra buferzonas plāna, kas tagad jāizstrādā, turklāt pieminekļu aizsargiem un ministrijai bijuši vairāki iebildumi, kas jānovērš.
Papildus līdzekļus tas gan neprasīšot, jo plānojums centram piegulošajai zonai būs iekļauts lielajā pilsētas Attīstības plānā 2006.- 2018.gadam. Atsevišķs buferzonas plāns netika veidots, lai nebūtu divas reizes jāapmaksā vienu un to pašu darbu, portālam “Delfi” sacīja domes Attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams.

Tiesa, tādēļ RVCSAP, pie kura dome sāka strādāt vēl 2001.gadā, nevarēs apstiprināt vismaz līdz nākamajam gadam, kad būs pabeigts lielais attīstības plāns.

Līdz plāna apstiprināšanai savukārt nav pilnībā skaidri būvniecības noteikumi Rīgas centrā un katru gadījumu atsevišķi vērtē Rīgas vēsturiskā centra padome, kurā ir pašvaldības un valsts pārstāvji.

Pašreizējais domes Attīstības komitejas vadītājs Edmunds Krastiņš portālam “Delfi” sacīja, ka galvenais ministrijas iebildums pret plānu bija Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atteikums to saskaņot buferzonas plānojuma dēļ. “Zināmā mērā, atbildību par to jāuzņemas iepriekšējā sasaukuma domes vadībai, kas virzīja nepilnīgu plānu apstiprināšanai,” pauda Krastiņš.

Krastiņš gan norādīja, ka ministrijas iebildumi neliks kardināli pārstrādāt esošo plānu. Krastiņš trešdien nosūtījis ministrijai atbildes vēstuli, kurā arī norādīts, ka daļai iebildumu dome nepiekrīt. Viņš cer, ka dialoga rezultāta plānu varēs apstiprināt.

Štrams savukārt pārliecināts, ka RAPLM varēja to izdarīt arī tagad, neprasot papildinājumus, jo “neviens plāns nebūs ideāls un nekad nebūs pilnībā pabeigts”.

RAPLM iebilda pret vairāku institūciju atzinumu trūkumu, plāna nepilnīgo saskaņošanu ar topošo Attīstības plānu un vairākām citām normu neievērošanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!