Rīgas zoodārzā šonedēļ ieradies jauns iemītnieks - Andu kondora mātīte, žurnālistus informēja zoodārza putnu nodaļas vadītāja Agnija Graubica.
Retais putns, kas savvaļā dzīvo Andu kalnos Dienvidamerikā, uz zoodārzu atvests no Krakovas. Darbinieki to nosaukuši par Princesi Annu, jo Krakovas zoodārzā putnu kopusi meitene vārdā Anna, kas bijusi ļoti noraizējusies par savas mīlules dzīvi Rīgā.

Divus gadus vecā mātīte esot ļoti sabiedriska un raksturā nemaz neesot līdzīga briesmīgajiem kondoriem, par kuriem rakstīts grāmatās.

Zoodārza darbinieki cerot, ka Princesei Annai radīsies turīgi krustvecāki, kas palīdzēs putnam nepiemērotā krātiņa vietā uzbūvēt aptuveni 100 kvadrātmetru plašu būri, kurā būs vieta arī kondoru mātītes potenciālajam līgavainim.

Eiropas zoodārzos tur vairāk nekā 90 Andu kondoru, to vairošanas koordinēšanai 1994.gadā izveidota izzūdošo sugu vairošanas programma.

Andu kondors ir apdraudēts gandrīz visā tā uzturēšanās teritorijā, ļoti rets - Kolumbijā un Venecuēlā. Tas tiek vajāts un nīdēts, jo lopkopji uzskata, ka kondori apdraud mājlopus. Daudzām Dienvidamerikas indiāņu ciltīm tas ir Saules Sūtnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!